Antiga escultura Alfa i Omega de Rafael Bartolozzi al Bloc del litoral de Torredembarra

Una rèplica de l'Alfa i Omega ocuparà el Bloc de Torredembarra

La proposta s'imposa amb un 60,5% dels vots en la consulta convocada pel consistori

Els veïns i veïnes de Torredembarra han triat quina escultura volen a l'estructura del Bloc de Baix Mar. L'Ajuntament va fer una consulta per escollir entre la piràmide i l'Alfa i Omega.

Aquest diumenge a la nit es tancaven les votacions on han votat 2.270 persones, un 15% del cens (15.402). Amb el 60,48% de votacions, s'ha decidit posar-hi una rèplica de l'Alfa i Omega, una peça escultòrica que va crear l'artista Rafael Bartolozzi per commemorar la trobada d'alcaldes i alcaldesses dels Països Catalans, quan es complien vint anys d'ajuntament democràtics.

Un element que es va retirar l'any 2018 a causa del deteriorament del material. Després de l'elecció, el consistori es reunirà amb la família de Bartolozzi per començar la redacció del projecte, pas previ per a licitar i executar la proposta.

L'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, i la regidora de Participació Ciutadana, Marga rovira
L'Alfa i Omega tornarà a presidir el Bloc | Aj. Torredembarra

L'Alfa i Omega torna al litoral torrenc

Al litoral de Torredembarra, a Baix a Mar, hi ha l'estructura del Bloc, peça important de la història pesquera del municipi. Es va construir l'any 1962, amb una piràmide a sobre que permetia varar i treure les barques dels pescadors mitjançant un sistema de politges i cables que arrossegaven les embarcacions.

Quan es va construir la dàrsena pesquera al port de Torredembarra, la piràmide metàl·lica es va retirar. Va ser l'any 1999, amb motiu de la trobada d'alcaldes i alcaldesses dels Països Catalans per commemorar els vint anys d'ajuntaments democràtics, que es va instal·lar al bloc l'obra escultòrica Alfa i Omega, de Rafael Bartolozzi.

La peça es va desmuntar el 2018 per deteriorament, però la proposta guanyadora de la consulta ciutadana proposa replicar-la, amb una estructura metàl·lica de 12 metres d'altura i gairebé 7 quilos de pes.

Es fabricarà amb xapes d'acer al carboni protegides amb dues capes d'epoxi i una de poliuretà, per a estructures sotmeses a onatge. El cost és d'uns 153.500 euros i de 20.000 euros cada cinc anys pel manteniment.

L'altra proposta a votació era la de replicar la piràmide metàl·lica original, amb estructura piramidal de 5 metres d'alçada i 1,3 quilos de pes, fabricada en acer al carboni mitjançant bigues UPN protegides per ambient marí. El cost aproximat era de 45.800 euros i de 10.000 euros cada cinc anys pel manteniment.

15% del cens

En la consulta, que es va tancar aquest diumenge a la mitjanit, han votat 2.270 persones, un 15% del cens (15.402). 1.373 vots se'ls ha emportat l'opció de l'Alfa i Omega (un 60,48%) i 897 la Piràmide (39,52%).

Podien votar els més grans 16 anys empadronats a Torredembarra i les propietàries d'una segona residència preregistrades correctament entre el 5 i el 15 de maig. Es van rebre 325 peticions, de les quals 158 complien els requisits.

La votació ha estat oberta del 30 de maig al 12 de juny, presencial i telemàtica. 288 persones han votat de forma presencial i la resta, 1.982, des dels seus dispositius.