Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El banc blau de Torredembarra, un nou espai per parlar de salut i benestar

L'activitat es va estrenar just abans de Nadal i es repeteix mensualment a diversos espais de la vila

Una imatge del Banc Blau de Torredembarra, instal·lat a la plaça de la Font del municipi aquest dijous. | Gerard Recasens

 

Un banc pintat de color blau.  La idea és d'allò més senzilla i parteix d'un llibre d'Albert Asensio. A Torredembarra, s'hi han inspirat i han transformat en realitat aquest element urbà tan cridaner. Un cop al mes, el banc blau surt al carrer, cada cop en un punt diferent de la localitat, i serveix per acollir desenes i desenes de converses amb veïns que hi topen.

L'objectiu és recollir dades qualitatives sobre inquietuds i necessitats dels torrencs pel que fa a benestar i salut, però també oferir-los la possibilitat de resoldre alguna d'aquestes problemàtiques. Unes solucions ben allunyades dels fàrmacs: la presència d'entitats socials i d'altres professionals al voltant del banc blau permet als veïns descobrir solucions d'allò més senzilles a alguns dels seus mals o preocupacions.

Desenes de persones van entrevistar-se al Banc Blau de la Torre al llarg de tot el matí de dijous. | Gerard Recasens

 

El banc blau, impulsat des del CAP de Torredembarra i amb la col·laboració de diversos agents

Noèlia Ferrer, infermera de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Torredembarra, és la impulsora d'aquesta iniciativa. «El banc blau és un símbol de comunicació sobre temes de salut», explica, com a carta de presentació. 

A banda de personal del CAP torrenc, també hi col·laboren l’Associació Matinada, la Fundació Onada, Càritas, La Torre Camina, la Farmàcia Escudé, la terapeuta Carmen Torrella i la psicòloga municipal Imma Sagrera. Tots ells destinen personal a atendre els veïns que s'asseuen al banc blau.

Els aturen al seu pas pel carrer i els formulen diverses preguntes a les quals, de vegades, també poden oferir respostes. «Què et produeix benestar i/o salut?», «Què fas tu per Torredembarra?», són algunes de les qüestions que es formulen als veïns.

La salut comunitària, la idea principal del banc blau

«No hem de deixar de fer de metges o d'infermeres, però sí que és cert que  en les darreres dècades, la sanitat ha esdevingut propietat dels sanitaris i ha vist l'actitud passiva dels usuaris», apunta Ferrer. «Volem que la salut compti amb la implicació de tots, en xarxa: volem fer salut comunitària», explica a BaixGaiàDiari.cat.

D'aquesta manera, des del banc blau es parla de salut des de totes les perspectives: la física, l'emocional, la social... i hi ha persones i entitats disposades a donar un cop de mà des de cadascuna d'aquestes vessants. Una de les idees bàsiques del banc blau, però, és també que des dels equips mèdics de la zona es puguin «detectar necessitats reals», comunes, entre diversos pacients d'una mateixa comunitat, en aquest cas Torredembarra.

«Amb les dades que recollim, ens podrem unir amb les entitats per poder donar respostes conjuntes a les necessitats que detectem», apunta Ferrer. «Els equips mèdics, les entitats socials, veïnals, de la gent gran... ens hem de complementar per satisfer les necessitats que hi ha, pel que fa a la salut i al benestar, a la Torre», explica Noèlia Ferrer.

Membres de diverses entitats socials de la vila també col·laboren amb el Banc Blau, que lliga salut i societat. | Gerard Recasens

Les entitats, una de les peces clau del banc blau

El símbol comunicatiu que representa el banc blau uneix, doncs, l'àmbit de la salut i el benestar amb el de la vinculació al territori i a la societat, per la via de les seves entitats. Les associacions, els equipaments públics amb funció social són, doncs, altres agents claus d'aquesta original iniciativa, que és pionera a les comarques de Tarragona, però que té un parell de referents similars més arreu de Catalunya.

Júlia Ramon és la presidenta de l'Associació Matinada. «Nosaltres fem servei social a les persones amb discapacitat, i som al banc blau per contribuir a la gran tasca que fan les altres entitats de caire social de la Torre», explica Ramon a aquest mitjà. «Com que conec molta gent de Torredembarra, a més, ajudo a acostar-les cap al banc blau», confessa, entre rialles.

«Per a La Torre Camina, el banc blau és un altaveu que ens permet donar-nos a conèixer i ajudar les persones a fer activitat física». Són les paraules de Pilar Castro, impulsora de La Torre Camina, un grup cada cop més nombrós de persones que s'aplega per fer junts caminades de nivell baix i mitjà, pel que fa a dificultat.

Sovint, hi ha persones que s'asseuen al banc blau i se'ls detecta la necessitat de practicar una lleugera activitat física, o bé de relació socia, o bé de totes dues. I La Torre Camina pot ser una bona solució. «Avui mateix s'han interessat per nosaltres algunes persones, el banc blau funciona molt bé. Ens trobem gent que camina sola, i que amb nosaltres se sent còmoda perquè troba un grup de gent amb qui passar l'estona», relata Castro.

També se suma al banc blau la Biblioteca Mestra Maria Antònia. La seva directora, Ana Merino, recorda que «fa anys que creiem que la cultura i la literatura tenen un valor en el camp de la salut i del benestar», i subratlla que a la biblioteca torrenca fa anys que es fan tallers de «biblioteràpia». «La salut i la cultura van de la mà: si no, recordem l'enyorada Maria-Rosa Wennberg, lligada a activitats culturals fins al darrer dia, amb 99 anys», rememora Merino.

El banc blau, aquest punt heterogeni de respostes sobre salut i benestar, tornarà al carrer el pròxim dijous, 28 de febrer, de deu del matí a les dues del migdia, a la plaça de Mossèn Joaquim Boronat; i el 16 de març, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia, que finalitzarà amb aquesta activitat els actes de celebració del seu desè aniversari.

També et pot interessar

El nou sistema del pàrquing Filadors de Torredembarra, a partir de l'abril

L'Ajuntament de Torredembarra busca dos tècnics i diversos monitors