Rotonda de Torredembarra.

Brises del Mar, la urbanització aïllada pel tall de la rotonda de Torredembarra

Els veïns d'aquesta zona d'Altafulla lideren les manifestacions convocades per les properes setmanes

Brises del Mar ha dit prou. Els veïns d’aquesta urbanització del terme municipal d’Altafulla s’han posat en peu de guerra —i més que ho faran, en les properes setmanes— perquè estan  «farts» del perjudici que els ha provocat el tall de la rotonda de Torredembarra  on convergeixen la carretera T-214, l’N-340 i els accessos i sortides de l’AP-7.

Brises pertany a Altafulla, però la urbanització es troba molt lluny del nucli urbà: completament apartada, a cinc quilòmetres de distància cap a l’interior, a l’altra banda del pas de l’N-340, l’AP-7 i la carretera comarcal T-214. La connexió amb qualsevol servei, comerç o emergència  es veu afectada pel tall de la rotonda de Torredembarra.

Rotonda de Torredembarra.
Un dels senyals que indica el desviament cap al camí de servei d'Altafulla un cop fet el tall de la rotonda de Torredembarra. | TarragonaDigital.com

 

Els veïns de Brises del Mar, els principals afectats pel tall de la rotonda

Situem-nos: Brises només té un accés a la carretera T-214, que serveix d’entrada i sortida a la urbanització. Per anar cap a Torredembarra i Altafulla des de Brises cal anar fins a la gran rotonda que hi ha a tocar del polígon torrenc. Des del juliol passat, però, aquesta glorieta es troba escapçada: no es pot fer el gir complet i els vehicles procedents de Brises estan obligats a fer un recorregut extra de dos quilòmetres i escaig.

Han de prendre la sortida de la rotonda que els porta a l’N-340 en sentit Tarragona. Un cop fet això, uns metres més enllà, han de desviar-se cap al camí de servei d’Altafulla, on completen dues rotondes per canviar de sentit i tornen a incorporar-se a l’N-340, en sentit el Vendrell. Pocs metres més endavant, tornen a desviar-se per accedir de nou a l’altre tram de la rotonda escapçada: és llavors quan poden seguir la T-214 per anar cap a la Torre i Altafulla.

Un embolic que es va aplicar per part de Foment l’estiu passat per «descongestionar» els embussos que hi ha a la zona en temporada alta i els caps de setmana i que després que «hagi funcionat», segons el Ministeri, es mantindrà fins la conversió de l’N-340 en A-7 fins a la Pobla de Montornès… la cosa, doncs, pot durar anys. La situació afecta sobretot els veïns de Brises, però també la pateixen la gran quantitat de conductors que surten de l’AP-7 en sentit nord i milers de veïns d’arreu del Baix Gaià.

Brises del Mar.
Els veïns de Brises del Mar lideren les protestes contra el tall de la rotonda. | Àngel Ullate

 

Brises del Mar, líders de la protesta

Com a principals damnificats, el centenar llarg de veïns d’aquesta urbanització altafullenca van posar-se a treballar ja fa mesos per combatre aquesta situació. «Els que portem els fills a l’escola, a Altafulla, matí i tarda, fem vuit quilòmetres extra cada dia», explica a BaixGaiàDiari.cat  una veïna de Brises. «I ens juguem la vida cada cop que hem de desviar-nos, en deu mesos hi ha hagut dos accidents mortals en aquest punt», recorden.

Els pròxims divendres 7, 14 i 21 de juny s’han convocat talls de la rotonda entre les sis i les vuit de la tarda. La iniciativa sorgeix de Brises, però a través de Telegram i amb un compte de Twitter estan reunit molta gent d’arreu del Baix Gaià que se sumarà a les protestes. «Fa anys, quan demanàvem l’AP-7 gratuïta, va costar molts diumenges, però ho vam aconseguir… i ara tampoc pararem», explica una veïna de Brises, indignada.

Per arribar fins a la convocatòria dels talls, però, han fet molts tràmits previs. Anem fins als orígens, a la segona setmana de juliol, quan d’un dia per l’altre es va fer l’esmentat tall. «Ningú no ens va avisar, i l’alcalde d’Altafulla estava present en el moment en què es va tallar la rotonda», diu José Ángel Medina, el president de l’Associació de Veïns de Brises del Mar. «Vam enviar cartes a l’Ajuntament d’Altafulla, i també al de Torredembarra, i mai no hem rebut cap resposta», recorda Antonio Cárdenas, membre de la junta de l’entitat.

Brises del Mar.
José Ángel Medina, president de l'associació de veïns de Brises del Mar, expressa la indignació a la urbanització altafullenca. | Àngel Ullate

«Les úniques respostes verbals de l’Ajuntament eren que no sabien res, que era cosa de Foment», expliquen. «I quan ens vam posar en contacte amb el Ministeri, ens van dir que la solució quedaria tal com està fins el desdoblament de la carretera», diu un dels veïns que ha col·laborat en aquests contactes. «Més endavant, l’única resposta que hem tingut és de Carreteres de la Generalitat, que ens van dir que reforçarien les mesures de seguretat a la zona on hi va haver l’accident mortal, al mes de setembre», recorden.

Des de llavors, cartes, reivindicacions, gestions… amb les quals no han aconseguit res. De fet, fa només unes setmanes van presentar una queixa al Síndic de Greuges, que està estudiant la qüestió i els ha de respondre properament.

Rotonda de Torredembarra.
El trànsit de camions i les aglomeracions de cotxes col·lapsen la rotonda sovint. | Àngel Ullate

 

Indignats per la molèstia diària i espantats per si hi ha qualsevol emergència

En una visita d’aquest mitjà al local de l’associació de veïns, la situació era d’indignació absoluta. «Estem totalment saturats», explicaven els veïns de Brises del Mar. «I a sobre no ha servit per resoldre els cacaus dels diumenges, que es formen igualment», comenta José Ángel Medina.

«Ha arribat un punt que jo ja no vaig a comprar a Torredembarra, trigo massa temps amb el desviament», diu un veí. Una dona, espantada, afegeix: «Si hi ha una urgència sanitària, l’ambulància ha de fer tot el tomb! I si la rotonda està col·lapsada, ni t’ho explico...». A Brises, doncs, estan al límit i el seu proper pas són les manifestacions de les tardes dels tres primers divendres de juny. Però ja alerten: «Si no ens fan cas, tallarem la rotonda els dies clau de l’estiu». Venen setmanes calentes al Baix Gaià.

També et pot interessar