Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
la Pobla de Montornès.

Tres anys de l'incendi que va espantar el Baix Gaià

Recordem el dia del foc a la Pobla de Montornès, que va arrasar més de 460 hectàrees

la Pobla de Montornès.
Un hidroavió combat una espessa columna de fum en l'incendi de 2016 a la Pobla de Montornès. | ACN

 

Des de fa només tres anys, la Pobla de Montornès i la resta del Baix Gaià estan més atents que mai  a les recomanacions que les autoritats fan per combatre els incendis i, probablement, viuen amb més intensitat els focs que, malauradament, es van produint arreu del país. Tot plegat, per  l'ensurt que van patir l'agost de 2016, amb un incendi  que, tot i que no va ser d'una extensió descomunal, sí que va ser molt gran i molt proper a algunes cases. El dia, doncs, és d'aquells que marquen de per vida.

Un tranquil divendres del mes d'agost

Dues del migdia del divendres, dia 5 d'agost de 2016, a la Pobla de Montornès. El dia és radiant i la temperatura, tòrrida com la majoria dels migdies d'estiu. Quan passen nou minuts de les dues de la tarda, esclata la desgràcia: s'inicia un virulent incendi molt a prop de la urbanització Castell de Montornès, a la zona més interior del terme municipal de la Pobla de Montornès, i a tocar dels límits amb la Nou de Gaià, Vespella de Gaià, Salomó, Bonastre i Creixell.

En pocs minuts i a causa de la impressionant columna de fum, el 112 rep més de 300 trucades alertant del foc. En els primers minuts de l'incendi s'activen 9 mitjans aeris —4 helicòpters bombarders, 1 helicòpter de comandament i 4 avions de vigilància i atac amfibis—, i 23 dotacions terrestres —6 vehicles lleugers de comandament i 17 camions d’aigua. A les quatre de la tarda es parla ja es parla de 25 hectàrees cremades, i a les cinc, del doble. El divendres tranquil d'agost ha deixat de ser-ho... i comença l'angoixa.

La marinada complica la tarda

L'evolució del foc durant la tarda del mateix divendres, 5 d'agost, va ser el principal escull dels Bombers. I és que tan sols unes hores després que es declarés l'incendi, va començar a entrar marinada, que atiava encara més les flames. Sis de la tarda: 120 hectàrees cremades i 60 dotacions de Bombers en acció. Arriben, fins i tot, reforços aeris des de l'Aragó. Una trentena de veïns de Castell de Montornès viuen amb angoixa una situació que obliga a desallotjar-los de casa seva pel perill de les flames.

Però el pitjor està per venir: a les set de la tarda, el llavors conseller d'Interior, Jordi Jané, desplaçat a la zona,  informa que el foc, que continua actiu, s'ha bifurcat en dos flancs, un direcció a Salomó, encara més a l'interior de la comarca del Tarragonès, i un segon cap a Bonastre, també limítrof amb la Pobla, però ja al Baix Penedès. És a aquella hora quan s'apunta ja a una negligència humana com a possible causa del foc. La carretera TV-702, de la Nou de Gaià a Salomó, i la que uneix Roda de Berà amb Bonastre han d'actuar de tallafocs.

L'incendi forestal a la Pobla de Montornès va cremar més de 460 hectàrees. | Aleix Figueras

El flanc de Bonastre, però, pren especial complicació al vespre. Amb la caiguda del sol, s'han des desallotjar preventivament una vintena de persones de la urbanització Font de la Gavatxa de Bonastre, una desena de les quals van passar la nit al centre cívic del municipi i la resta, a cases de familiars. Amb la retirada dels mitjans aeris, la nit del 5 al 6 d'agost de 2016 és de molt de patiment a la zona. El dia, però, durà bones notícies.

Dissabte, el dia de l'estabilització i el control

A primera hora del matí, els Bombers anuncien que han estabilitzat el foc, és a dir, que n'han pogut encerclar el perímetre, després que hagi calcinat 466 hectàrees. Segons van informar llavors els Bombers, d’aquestes, 232,5 pertanyen al municipi de Bonastre; 106,8 són de Creixell; 115,5 de la Pobla de Montornès i 10,7 de Vespella de Gaià. Per tipus de vegetació, el 73,29% de la vegetació cremada va ser arbrat; el 19,98%, matoll; el 5,69%, conreu i la resta, pastures, terreny improductiu i vegetació urbana.

El dia, fins al control del foc, és llarg sobretot per als veïns de Bonastre desallotjats. Ho explicava aquell dia Luis Miguel García, un dels afectats de la Font de la Gavatxa. García es mostrava molt cansat per la situació després de no dormir en tota la nit. Segons deia, els Mossos van anar a casa seva el divendres al voltant de les set de la tarda per avisar-los que havien de marxar. Ell i la seva dona van decidir endur-se tots els animals amb ells —gossos i gats—. L'home, però, assegurava que en cap moment van tenir la sensació de perill.

Els Bombers, durant les tasques d'extinció. | Cedida

La causa, una cigarreta

L'incendi s'acabaria donant per controlat, finalment, a dos quarts de deu de la nit de dissabte, dia 6 d'agost. A les 17.39 hores de diumenge, dia 7, els Bombers van declarar-lo extingit. La desgràcia havia passat però quedava un darrer gerro d'aigua freda: dimarts, després de les primeres investigacions, els Agents Rurals  van fer públic que l'incendi de la Pobla havia començat per una burilla llençada a tocar de la carretera que passa pel Castell de Montornès.

incendi a la Pobla de Montornès.
Pla detall de la cigarreta que va originar l'incendi a la Pobla de Montornès. | Agents Rurals.

 

Una simple cigarreta mal apagada i llençada negligentment al bosc fa que encara avui, tres anys més tard, les conseqüències de l'incendi siguin encara visibles en aquest punt del Baix Gaià. Cal tenir memòria per evitar una catàstrofe que podria haver estat tan greu com l'ensurt que, encara avui, espanta la Pobla i el Baix Gaià.