L'exalcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, just abans de l'inici de la vista a l'Audiència de Tarragona

Retiren els càrrecs a l'exregidora Felguera del cas Torredembarra

Fiscal i acusació particular també han retirat els càrrecs a un treballador d'Efial

El cas Torredembarra té les primeres resolucions. El fiscal i l'acusació particular que representa a l'Ajuntament torrenc han retirat els càrrecs de malversació sobre l'exregidora Francisca Felguera i el treballador d'Efial, Àngel Xifrà.

En les conclusions finals del judici de la peça separada número 1 del cas Torredembarra sobre presumptes irregularitats en el lloguer de dos locals. Així doncs, tots dos han quedat absolts.

Alhora, les dues acusacions han afegit la petició de delicte de frau a l'administració pública a la resta d'encausats. Això ha fet que les defenses hagin al·legat indefensió, ja que han considerat que durant el judici no s'ha parlat ni s'han valorat fets i proves sobre aquest supòsit delictiu.  A més, han apuntat que hi ha hagut dilacions indegudes en el procés.

Els expedients de lloguer no contemplaven altres locals que els escollits

En el cas concret de l'exalcalde Daniel Masagué, dels exregidors José Oviedo, Pere Font, Santiago Ardèvol i la treballadora municipal és, en concret, un delicte de frau continuat a l'administració pública.

En el cas de l'exregidor Juan Pérez, dels treballadors municipals Vicenç Ruiz i Jaume Vila, de l'empresari Vicente Sánchez i del propietari del local de Clarà, Rafael Jiménez, el delicte és únicament de frau a l'administració.

En el seu informe final, el fiscal ha defensat l'actuació del secretari municipal, que va advertir «en quatre moments» que calia fer un concurs públic per adjudicar el lloguer dels locals.

«No es podia fer per contractació directa. Havia de ser concurs públic», ha sentenciat després de llegir articles legals. També ha sostingut que els locals no tenien «ni singularitat ni idoneïtat».

«Tots els locals del món tenen particularitats i singularitats, però la llei de Patrimoni diu que s'ha de justificar i també s'han de concretat les necessitats a satisfer», ha insistit.

En aquesta línia ha recordat que els expedients de lloguer no contemplaven altres locals que els escollits, per la qual cosa ha manifestat que hi havia una intencionalitat d'arrendar aquells locals en concret, ni tampoc s'havien concretat a quins usos s'havien de destinar.

Amb tot, ha afirmat que «hi ha perjudici per a l'administració perquè hi ha connivència entre públics i privats perquè els privats tinguin un benefici, que són les rendes que mai haurien d'haver rebut».

Més enllà de Masagué, el ministeri fiscal ha carregat contra altres acusats, especialment contra Montserrat Córcoles, cap de contractació, i ha considerat que era la persona que «possibilitava» que l'exalcalde «fes el que vulgués».

Les defenses demanen l'absolució

Les diferents defenses que han llegit els seus informes finals aquest dijous han demanat l'absolució dels seus representats perquè han considerat que no s'ha provat cap delicte. L'advocat de Masagué ha posat de manifest les discrepàncies amb el secretari municipal i ha afirmat que les actuacions de l'exbatlle van ser de caràcter polític.

A més, ha reiterat que «no hi ha proves ni indicis» i que no s'ha provat que es llogués el local de Clarà per fer callar el propietari, que tenia un blog crític amb la gestió del consistori. Segons ha exposat, els locals sí que eren singulars i ha destacat que la fórmula contractual de l'opció de compra era, tan sols, una opció.

Els advocats dels regidors han dit que si els edils van votar a favor d'arrendar els lloguers a les juntes de govern va ser perquè no van considerar que hi hagués cap irregularitat, i han carregat contra la figura del secretari municipal. En aquesta línia, l'advocat de Pere Font ha carregat contra les acusacions per «falta de seriositat».

«No s'han referit al meu client en tot el judici quan està acusat a quatre anys i mig de presó i 17 anys d'inhabilitació», ha lamentat. També ha indicat que l'exregidor «no va participar en els expedients» i que «no era jurista» per saber si tot s'ajustava a dret.

Un altre dels lletrats ha qualificat com «acusació mòmia» a la fiscalia i la representació del consistori perquè «està embalsamada, sense vísceres». «Han fet una interpretació jurídica d'un expedient administratiu, i això és retorçar el dret», ha etzibat.

El judici s'havia d'acabar aquest dijous, però per aquest divendres encara faltarà acabar les lectures dels informes de les defenses restants, s'oferirà l'opció de l'última paraula als acusats i, si no hi ha modificacions, finalment quedarà vist per a sentència.