El subdelegat del govern central a Tarragona, Joan Sabaté, s'ha compromès a estudiar una mesura alternativa que permeti lliurar del pas de camions la rotonda de Torredembarra i que, per tant, obri la porta a la seva reobertura. Aquesta és la principal conclusió de la reunió celebrada aquest divendres, 12 de juliol, a la seu de la subdelegació del govern espanyol, situada a la plaça de la Imperial Tarraco de Tarragona.
A la cita, Joan Sabaté, ha rebut els alcaldes de Torredembarra, Eduard Rovira; Roda de Berà, Pere Virgili; Altafulla, Jordi Molinera; Creixell, Jordi Llopart; el Catllar, Joan Morlà; la Pobla de Montornès, Francesc Larios; la Nou de Gaià, Josepa Figueras; Vespella de Gaià, Daniel Cid; la Riera de Gaià, Jaume Casas; i Salomó, Antoni Virgili.
La incorporació dels camions a l'autopista abans d'arribar a Torredembarra, possible solució
L'objectiu de les protestes veïnals de les darreres setmanes és la retirada de les barreres 'new-jersey' que tallen la rotonda i el restabliment de la circulació convencional en aquest punt. El tall es va adoptar, segons Foment, per esponjar el trànsit. Amb la gratuïtat de l'AP-7 entre Torredembarra i Vilafranca del Penedès, molts camions que venen des del sud prenen aquesta rotonda per incorporar-se a l'autopista: això genera uns col·lapses que el tall mira de pal·liar amb un recorregut extra de més de dos quilòmetres.
Ara, el subdelegat del govern espanyol, Joan Sabaté, s'ha compromès a estudiar una solució: que la incorporació dels camions a l'AP-7 es faci a les sortides de Tarragona o Vila-seca i que el cost del tram afegit els sigui retornat als transportistes, de manera que els surti de franc. D'aquesta manera, el sector no hi perd i la rotonda de Torredembarra queda descongestionada de camions, cosa que permetria la seva reobertura.
Joan Sabaté ha reconegut que en cas d'acceptar-se aquesta solució, «aquest tràmit és lent, perquè cal negociar amb Abertis des del govern espanyol, que encara no està constituït». Per tant, si bé hi ha una via que podria dur a una solució, el cert és que va per llarg.
Mesures a curt termini
El subdelegat i els alcaldes sí que han acordat millorar la senyalització i la seguretat en aquest tram. «Instal·larem una mitjana al tram de l'N-340 per evitar girs i infraccions com les que van causar un accident dissabte passat», ha explicat Sabaté.
Al seu torn, mesures com la col·locació de barreres movibles, de forma que la rotonda es pogués obrir i tancar en funció de la quantitat de trànsit, no es contemplen des del govern espanyol. «S'haurien d'activar tècnics, policia, fer canvis de senyalització constants i podria causar ensurts pels hàbits dels conductors», ha explicat Sabaté.
En nom de la desena de batlles del Baix Gaià, l'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira (ERC), ha exposat la solució alternativa com a via a explorar i ha assenyalat que altres solucions comportarien anys d'espera. «La gratuïtat de l'autopista trigarà dos anys, i el desdoblament de l'N-340, que es podria aprofitar per fer un carril d'incorporació directe a l'autopista, ens diuen que trigarà uns tres anys que crec que seran més», ha dit.
Davant la impossibilitat a curt termini de restablir la circulació habitual a la rotonda amb la retirada de les barreres de formigó, per l'oposició de Foment a fer-ho, la mesura del desviament dels camions abans d'arribar a la Torre sembla la més factible i 'ràpida' davant la lentitud del desdoblament, tot i els mesos i mesos de tramitació que s'esperen si la solució s'acaba acceptant per part de tots els agents implicats.