Imatge de l'Arc de Berà, al municipi de Roda de Berà

L'Ajuntament de Roda de Berà desmenteix l'arribada d'una gran empresa al municipi

S'havia anunciat una milionària inversió, però el consistori desmenteix que finalment donés llum verda al projecte perquè els «contres» superaven els avantatges

El migdia d'aquest dilluns 18 de juliol saltava la notícia a la majoria de mitjans. L'empresa danesa European Energy havia escollit Roda de Berà per instal·lar-se, fent una inversió de 74 milions d'euros i la creació de més d'un centenar de llocs de treball. La informació l'havia avançat el Diario Expansión i també l'Agència Catalana de Notícies, tanmateix el consistori ha desmentit hores després que això fos cert.

Des de l'Ajuntament de Roda de Berà han explicat que sí que es va mantenir una reunió amb representants de l'empresa catalana Green Inception, la qual actuava com a promotora i intermediària, on van presentar un projecte que estava en una fase molt inicial. Segons ha explicat el consistori en un comunicat, després d'analitzar la documentació que va presentar l'empresa, els tècnics municipals van elaborar un informe i l'ajuntament va comunicar la negativa a que l'empresa s'instal·lés a Roda de Berà.

Per l'ajuntament del Baix Gaià, la decisió es va prendre per «multitud de motius» i tenint en compte que «els 'contres' superen els avantatges» perquè «els 74 milions d'inversió no repercutirien en un benefici per al nostre municipi».

El projecte contemplava la instal·lació d'un parc fotovoltaic i un altre eòlic, dos punts que per l'Ajuntament de Roda de Berà tindrien un «gran impacte paisatgístic, totalment incompatible amb el model de municipi turístic».

L'aigua, un dels molts motius per refusar el projecte

El comunicat afegeix que la planta també «necessitaria uns 10.000 metres cúbics d'aigua cada trimestre», un requeriment que Roda de Berà no pot assolir «degut a la problemàtica de l'abastament d'aigua».

Des del consistori afegeixen que l'empresa va aportar dades contradictòries en la seva documentació i tampoc van especificar com es faria el transport que requereix la instal·lació, ja que «si fos a través de camions cisterna comportaria un risc evident per l'increment del trànsit diari per les zones urbanes» i «l'hidrogen és una substància altament inflamable i volàtil».

Així doncs, en aquest contundent comunicat el consistori de Roda de Berà ha deixat clar que les informacions publicades no feien referència a la realitat, ja que finalment l'empresa no s'instal·larà als terrenys del Baix Gaià.

Altres inversions que sí han arribat a bon port

Aquest anunci, finalment desmentit, però no taca altres bones notícies per a la demarcació. L'empresa sud-coreana ILJIN va anunciar que ubicaria la seva primera planta de producció a Europa al Camp de Tarragona, creant 500 llocs de treball.

En aquest cas es tracta d'una inversió de 600 milions d'euros que permetrà la creació d'aquests 500 llocs de treball. Els veïns i comerciants del municipi del Baix Camp van mostrar la seva satisfacció i també la seva sorpresa per l'elecció del seu poble per l'empresa asiàtica.

L'altra cara de la moneda la va posar Amazon i Reus, quan la setmana passada va sortir a la llum que la important empresa havia d'instal·lar un magatzem de 80.000 metres quadrats a la capital del Baix Camp. Finalment, però, l'empresa es va fer enrera perquè el pla d'expansió que havia previst en el moment de voler fer aquesta inversió ara ja no s'ajustava a la realitat.