Imatge aèria del dipòsit d'aigua de Morella a Roda de Berà

Roda de Berà engega la Fase 2 del pla d'emergència per falta d'aigua

Les mesures impulsades en la primera fase no han donat resultat | S'ha tancat el pou vell de Cal Llorenç per la terbolesa de l'aigua

Roda de Berà pateix aquests dies una situació de sequera preocupant, especialment a la zona nord del municipi, que s'abasteix d'aigua dels pous municipals i on el consum diari supera els 3.400 m³ d'aigua. El passat 7 de juliol es van anunciar les primeres mesures per l'estalvi d'aigua per al consum humà, com la reducció de la freqüència de reg de les zones verdes, el tall de l'aigua de les fonts ornamentals o reduir el consum de les finques rústiques.

Aquestes mesures, però, no han estat suficients, amb un descens important en les reserves d'aigua en alguns dels pous. Davant aquesta situació, l'Ajuntament de Roda de Berà ha activat la segona fase del pla, amb noves restriccions. A més, aquest divendres els tècnics municipals han detectat un inici de terbolesa al pou vell de Cal Llorenç, motiu pel qual aquest ha estat tancat amb l'objectiu que recuperi els nivells adequats.

Noves mesures: menys pressió de l'aigua

Davant tot això, aquest divendres s'han posat en marxa noves mesures, corresponents a la segona fase del pla, per controlar i estalviar aigua. Així, davant el tancament del pou vell de Cal Llorenç, el dipòsit del Molí-Cucurull només s'abastirà del nou pou de Cal Llorenç, i per això és necessari redistribuir l'aigua de la resta de dipòsits municipals, per evitar restriccions d'aigua.

Aquesta mesura provocarà una baixada de la pressió de l'aigua en algunes zones de la xarxa de distribució, sobretot en les parts altes dels edificis del nucli urbà. Els tècnics revisaran diàriament el nivell dels dipòsits i el bon funcionament dels pous.

Es demana la col·laboració ciutadana

Aquesta situació ha provocat que l'Ajuntament de Roda de Berà hagi demanat la col·laboració de la ciutadania per assolir un estalvi real del consum d'aigua. L'objectiu d'aquestes mesures és reduir els més de 3.400 m³ d'aigua que es consumeixen diàriament a la zona nord de Roda de Berà.

Si no s'aconsegueix l'estalvi d'aigua, serà necessari activar la fase 3 del pla, que inclouria restriccions encara més dures i que ja es van produir al municipi durant l'agost del 2020.

Altres actuacions per evitar situacions de sequera en el futur

Per altra banda, el consistori treballa en una futura connexió de la zona nord amb el Consorci d'Aigües de Tarragona, per evitar dependre dels aqüífers, cada cop més malmesos. Per això, es continua avançant en els tràmits inicials per a la construcció d'un nou dipòsit de capçalera de 2.000 metres cúbics que subministrarà aigua als dipòsits de la Morella, del Molí-Cucurull i de l'Eixample, amb la posterior connexió amb l’Ebre.

També es preveu la instal·lació de comptadors en finques rústiques annexes al traçat de la xarxa municipal, continuar amb l'optimització del consum d'aigua d'ús municipal, noves inversions per renovar les canonades de la xarxa d'aigua per evitar fuites ocultes, continuar amb la renovació dels comptadors domèstics per intel·ligents, i prioritzar la tramitació dels expedients amb frau d'aigua, entre d'altres.