Imatge d'arxiu d'un home durant una donació de plasma

Torredembarra acull una jornada de donació exclusiva de plasma

És el primer municipi del Tarragonès que coordina una campanya d'aquestes característiques

La Sala del Mar de Torredembarra acollirà el pròxim 17 de juny una jornada de donació exclusiva de plasma. El Banc de Sang i Teixits ja posat en marxa el programa per incrementar les donacions per poder atendre les necessitats de tots els malalts. Qui vulgui donar sang també podrà fer-ho al mateix espai el dia abans,
dimecres 16 de juny.

Així, la Torre es converteix en el primer municipi del Tarragonès en coordinar una jornada de donació exclusiva de plasma. El 2020, 14 persones van donar plasma a la comarca, i cal augmentar la donació al territori per poder avançar cap a l'autosuficiència.

Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses, segons remarca el Banc de Sang i Teixits. A Catalunya no hi ha prou plasma per atendre tots els malalts que necessiten aquestes proteïnes i s'ha d’importar plasma procedent d’altres països, bàsicament dels Estats Units.

Es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24 cops l'any. Els requisits per donar són els mateixos que per donar sang: tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, estar bé de salut, i no estar embarassada. La donació de plasma o 'plasmafèresi' dura uns 45 minuts. Consisteix en extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.

Les persones que vulguin participar en la jornada cal que reservin cita prèvia a través del web donarsang.gencat.cat/plasma.

Calen donacions de plasma de persones que hagin passat la Covid

Des del Banc de Sang i Teixits apunten que es necessita plasma de persones que hagin passat la Covid-19. Aquestes persones ja tindran anticossos contra el virus. S'ha evidenciat que administrar plasma d'una persona que ha passat el coronavirus, a un malalt en fase inicial, pot millorar la progressió de la malaltia.

Així doncs, les persones que hagin passat la malaltia i vulguin donar plasma han de complir una sèrie de criteris: ser home, haver estat vacunat, tenir una prova que confirmi haver passat la malaltia, tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, no haver estat transfós i haver superat la malaltia fa més de 28 dies.

Per donar plasma Covid-19 cal inscriure's a través del formulari que es pot trobar al web donarsang.gencat.cat/plasmacovid19.