Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una tortuga careta alliberada a la platja de la Pineda

Salven una tortuga molt malferida a Torredembarra

L'animal va ser traslladat al Centre de Recuperació d'Animals Marins després de comprovar que el seu mal estat

El passat dissabte, 8 de setembre, els Agents Rurals del Tarragonès i la Policia Local de Torredembarra van intervenir en el salvament d'una tortuga de l'espècia Caretta Caretta en una platja de la localitat dels Baix Gaià. La tortuga va arribar a la platja dels Muntanyans —davant del Club Nàutic— a les 13.50 hores, i  presentava moltes ferides per tot el cos, a més, també estava visiblement afectada pels residus que hi ha al mar, ja que  tenia restes de plàstic al voltant del cos i a més una de les potes del davant estava amputada  a causa d'una antiga ferida. També tenia un ull ferit, una ferida al coll i estava enredada amb plàstics i un fil de pescar.

Després de la intervenció de tots dos cossos, els Agents Rurals i la Policia Local de Torredembarra, es va poder treure l'animal de la zona i es va dur al Centre de Recuperació d'Animals Marins, conegut com CRAM, des d'on es van fer càrrec de la tortuga Caretta Caretta per intentar ajudar-la en la seva recuperació. La tortuga era un exemplar jove, d'uns 70 centímetres.

La petjada humana que mata el mar

Aquesta tortuga trobada a Torredembarra és només un exemple més d'un dels principals problemes al mar, i en especial al mar Mediterrani, ja que  la presència del plàstic es va fer evident un cop més quan se li van retirar restes del seu cos. Segons l'ONU, cada any arriben al mar i a l'oceà uns 8 milions de tones de plàstics, i les tortugues en són unes de les grans afectades. En el cas del mar Mediterrani, segons ha calculat també l'ONU,  hi ha entre 1.000 i 3.000 tones de plàstics provinents d'ampolles, bosses, etc. 

Cada cop són més habituals  les campanyes de sensibilització sobre aquest tema per intentar reduir el nombre d'aquests residus al mar, ja que l'impacte que té sobre l'ecosistema és evident i creixent. El plàstic afecta les tortugues de diverses formes: per una banda, moltes d'elles acaben enredades i atrapes en materials plàstics, provocant lesions, ofegament i fins i tot la mort. D'altra banda, la ingesta de plàstic en tortugues és una problemàtica cada cop més habitual i que també pot desembocar en seriosos problemes de salut, així com la mort.