La masia Cal Pla de Cunit.

«Una aberració»: el Geven s'oposa al projecte per fer un càmping amb una llacuna artificial a Cunit

Els ecologistes veuen un «impacte irreversible» en el patrimoni agrícola, la biodiversitat i el paisatge agroforestal

El Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès (Geven) ha mostrat la seva oposició al projecte per fer un càmping i una llacuna per fer surf a Cunit. Els ecologistes han assegurat que el projecte de l'empresa Wave Garden tindrà un «greu impacte irreversible» en l'entorn.

Aquest projecte, presentat el passat desembre, preveu fer un resort a l'antiga masia modernista de Cal Pla, en desús des de fa temps. El complex comptaria amb una llacuna artificial per a fer surf, així com espais de formació, coworking i restauració. Els impulsors s'encarregarien de rehabilitar la masia.

«Atempta la biodiversitat i el patrimoni agrícola»

Des del Geven estan convençuts que aquesta actuació «atemptarà greument contra el patrimoni agrícola, la biodiversitat i el paisatge agroforestal». També troben una «aberració» fer una llacuna artificial en el context actual de crisi climàtica i sequera. L'entitat demana a l'Ajuntament de Cunit que rebutgi el projecte i busqui alternatives per aquest espai.

Els ecologistes sostenen els seus arguments en l'informe 'Estat de la Natura de Catalunya 2020'. En aquest s'assenyala que el canvi d'usos del sòl és un dels factors bàsics de la pèrdua de biodiversitat. Però des del consistori cunitenc van afirmar que no caldria fer cap canvi en la catalogació del sòl, que seguiria sent no urbanitzable.

Una inversió prevista de 40 milions d'euros, tota privada

Wave Garden preveu una inversió de més de 40 milions d'euros, per un espai que tindria 440 unitats d'acampada. L'espai generaria 150 llocs de treball directes i 390 d'indirectes, segons els promotors. El nou complex podria estar en funcionament d'aquí a dos anys, tal com es va apuntar en la presentació.

L'Ajuntament de Cunit es mostra a favor del projecte, que creuen que pot diversificar l'economia i el turisme del municipi. El passat 11 de febrer es va obrir el període de consulta pública, que finalitza aquest dijous 10 de març.