L'abstenció d'ERC permet que s'aprovi per la mínima el pressupost de Calafell

Les principals inversions són per les obres del pavelló Joan Ortoll i l'adequació de carrers de Segur

L'Ajuntament de Calafell ha aprovat inicialment el pressupost per aquest 2018 al ple celebrat aquest dilluns 3 de setembre. Entremig de les crítiques de l'oposició pel fet d'aprovar els comptes pel present any quan queden menys de quatre mesos perquè aquest acabi,  el govern local ha aconseguit tirar endavant el pressupost per la mínima, gràcies a l'abstenció del grup d'ERC. El regidor no adscrit, Jesús Benedicto, també s'ha abstingut, amb el qual els comptes s'han aprovat amb els nou vots a favor del govern (PSC, UAM, PP) i els vuit en contra del PDeCAT (amb l'absència d'una regidora), la CUP i C's.

Tot i que l'alcalde, Ramon Ferré, havia afirmat que volia aconseguir el màxim consens per aprovar els comptes, al final aquests seran els que hauran rebut menys suports del que es porta de mandat. L'abstenció clau d'ERC ha estat justificada per Jacob Balaguer pel fet de mirar «pel que és millor pel poble» i donar suport també al nou conveni que el consistori ha arribat amb els treballadors. L'altre grup amb el qual el govern havia mantingut negociacions, el PDeCAT, ha votat en contra perquè creuen que només s'han inclòs als comptes aquelles propostes menors o, tal com ha dit Sandra Suárez, «la xocolata del lloro».

Es referia al fet d'incloure una partida de 10.000 euros per recuperar el concurs literari Mar de Lletres, una altra de 8.000 euros per adequar parcs infantils i espais canins o a una partida de 12.000 euros pel manteniment de les fonts. Suárez ha retret que en els temes més rellevants, com ara la ubicació de la nova escola de música o treure els «càrrecs de confiança encoberts de l'Ajuntament», el govern no els ha volgut escoltar. Tampoc la CUP i C's han fet confiança al govern amb el pressupost. Especialment crític ha estat Ivan Montejo, de la CUP, que ha acusat el govern de voler «allargar aquest pressupost fins al final de mandat» i ha fet un repàs a les diferències entre les partides pressupostades i el que s'acaba gastant a final de l'any en els temes socials. «No val la pena fer-los confiança perquè al final vostès fan el que volen», ha conclòs.

Pressupost i principals inversions

El pressupost de l'Ajuntament de Calafell pel 2018 que s'ha aprovat inicialment és de 47,7 milions d'euros, un 4,19% més alt que el del 2017. Si s'hi suma el de l’organisme autònom Fundació Castell de Calafell, amb 404.947 euros, i el de CEMSSA, d'1.878.580 euros, el pressupost consolidat puja a 49,8 milions d'euros. El capítol d'inversions és de 6,8 milions, destacant especialment les obres imminents d'adequació del pavelló Joan Ortoll (1,8 MEUR) i l'adequació de carrers de Segur de Calafell (1,2 MEUR). Altres partides rellevants són els 605.000 euros per l'adequació de l'entorn del Castell, els 245.000 euros pel pla de xoc pels pluvials, els 200.000 euros per l'adequació del Mercat Vell o els 200.000 euros per l'habilitació d'aparcaments als centres educatius.

Una de les novetats del capítol d’inversions és que es deixen obertes diverses partides amb l’import mínim, 1.000 euros, però que es podran ampliar posteriorment. Els fons provindran de modificacions internes del pressupost i del romanent d’altres inversions que no s’hagin exhaurit. Entre els projectes que es nodriran econòmicament amb aquesta fórmula hi ha l’adequació de voreres i la senyalització de la nova mobilitat a les urbanitzacions, el projecte de l’escola municipal de música i dansa, la segona fase del centre cívic del Port de Segur o l’adquisició d’un nou edifici per a la brigada municipal.

Un instant de la sessió de ple de Calafell.
Un instant de la sessió de ple de Calafell. | BP Diari

 

Pressupost «continuista» que ja s'estava gestionant

El regidor d'Hisenda, Adrià Seràs, ha apuntat que el pressupost és «continuista» amb el dels últims anys i ha volgut destacar que l'endeutament segueix sent prou baix —el 73%— per poder demanar crèdits sense el permís de la Generalitat. Ramon Ferré ha justificat el retard del pressupost «per les dificultats del nou sistema informàtic de comptabilitat municipal i perquè calia esperar els Pressupostos Generals de l’Estat per saber les modificacions salarials del personal».  L'alcalde ha assegurat que els comptes volen «consolidar un pressupost que ja és gestionat en gran part, però millorant alguns dels serveis que, actualment, ja es presten». Des del govern han criticat que la CUP i C's no han volgut fer «cap aportació al pressupost» tot i que se'ls va oferir fer-ho.