Jaume Casañas i Xavi Lorenzo.

S'acaba la penitència: Cunit surt del pla d'ajust quatre anys abans del previst

Després de sis anys de retallades, l'endeutament ha passat del 230% al 37%

«Avui és un dia històric, perquè l'Ajuntament de Cunit deixa enrere sis anys d'intervenció econòmica i financera». Així de clar s'ha expressat l'alcalde del municipi, Jaume Casañas, quan ha anunciat la finalització del pla d'ajust. Un pla que ha comportat retallades i la tutela econòmica del consistori per part d'administracions superiors.

Un esforç ingent que ha recaigut sobre tots els ciutadans, als quals el batlle ha mostrat el seu agraïment. Tot i que estava previst a deu anys, l'acceleració de l'amortització del deute ha permès avançar quatre anys la sortida del pla. Això ha estat possible pel fet que el superàvit dels últims anys s'ha destinat a aquesta finalitat.

Un deute del 230%

«Hem guanyat quatre anys de futur i de possibilitats, per impulsar un renaixement de Cunit», ha remarcat Casañas. Xavi Lorenzo, regidor d'Hisenda, ha recordat que el deute del consistori als proveïdors el 2015 era de catorze milions d'euros. El deute total suposava un 230% del pressupost, una xifra totalment insostenible.

L'Ajuntament es va adherir aleshores a diferents fons de rescat que va oferir el govern espanyol per poder pagar els proveïdors. La contrapartida era que calia aplicar un pla d'ajust a deu anys per sanejar financerament el consistori i reduir el deute. Això ha estat possible a costa de «retallar o treure serveis i no fer inversions», segons ha detallat Lorenzo. 

L'esforç ha donat resultats i ara l'endeutament de l'Ajuntament ja només suposa un 37% del seu pressupost. La finalització anticipada del pla d'ajust significa que el consistori recupera l'autonomia financera i ja pot fer inversions a través de préstecs. Pel 2022 es doblarà aquest apartat al pressupost, amb actuacions a la via pública i a la façana marítima.

També es podran recuperar o actualitzar serveis que havien quedat desfassats, com el de la neteja de carrers. Aquest contracte s'extingeix a finals del 2022 i l'Ajuntament el vol redimensionar per fer front a les actuals necessitats.   

«Amb el peu canviat»

Pel que fa als motius que van provocar aquesta situació, Lorenzo assegura que la crisi del 2008 va agafar el consistori «amb el peu canviat». «Estàvem en un moment de gran creixement de la població, amb la posada en marxa de molts serveis», ha relatat el regidor del PSC. Era un pla de creixement amb un horitzó fixat el 2030 que es va veure estroncat sobtadament per la forta crisi.