Restes de roba i altres residus, a l'antiga planta de Cosbapsa al Vendrell.

L'Ajuntament del Vendrell no té recursos per assumir la neteja i descontaminació de l'abocador de Cosbapsa

Es farà un tancament del perímetre per evitar l'accés a la finca

L'Ajuntament del Vendrell haurà d'actuar de manera subsidiària per retirar els residus que s'acumulen a l'abocador descontrolat de l'antiga Cosbapsa i descontaminar el sòl. Així es va comunicar des de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) al consistori en una reunió mantinguda el passat 10 d'octubre. Un cop analitzada la situació de la finca, des de l'ARC van manifestar que el consistori ha de buscar els seus propis recursos per finançar la neteja dels residus i la descontaminació del sòl, ja que aquesta era una activitat municipal.

A la reunió també es van fixar dues actuacions més, fer un tancament de tot el perímetre per evitar l'accés a la finca per fer nous abocaments, i incrementar la presència de la policia a les zones circumdants per dissuadir aquests abocaments incontrolats. Des de l'Ajuntament del Vendrell, però, admeten que la despesa per retirar els residus i netejar el sòl és massa elevada i que, ara mateix, no hi ha recursos per poder-la fer. Per aquest motiu, de moment només es farà el tancament del perímetre.

Un cost estimat de 800.000 euros

Des que es va constatar que l'antiga planta de Cosbapsa, situada a tocar de la urbanització Mas Borràs, s'havia convertit en un abocador descontrolat, l'Ajuntament ha perseguit el propietari de la finca perquè fes els treballs de neteja de la zona. Davant la manca de resposta, l'Ajuntament assumeix que els treballs s'hauran de fer subsidiàriament i s'haurà de reclamar el cost al propietari posteriorment. El problema és que el finançament d'aquesta actuació és molt elevat i el consistori no té recursos per assumir-la en un curt termini.

Vista de l'antiga planta de Cosbapsa, al Vendrell.
Vista de l'antiga planta de Cosbapsa, al Vendrell. | BP Diari
 

Tot i que en un primer moment s'havia xifrat el cost d'aquests treballs en 670.000 euros, l'últim informe municipal l'incrementa fins als 800.000 euros. Fa uns mesos, a petició de l'Ajuntament, es va embargar la finca als propietaris, a través de BASE de la Diputació de Tarragona. Pel que fa al tancament perimetral, des d'ARC apunten que aquest haurà de ser d'obra, per evitar l'accés. Fa anys, la propietat ja va posar una tanca a la porta d'entrada, però al cap de pocs dies ja havia desaparegut.

Anys d'abocaments incontrolats

Cosbapsa va funcionar com a planta de tractament de residus fins a principis del 2012, quan un incendi que va durar 22 dies va cremar unes 4.000 tones de brossa i va posar de manifest l'incorrecte funcionament de la planta, que emmagatzemava 80 vegades més tones de les permeses. L'Ajuntament li va retirar la llicència, però l'empresa no va retirar tots els residus ni va enderrocar les instal·lacions. Això va fer que la zona es convertís progressivament en un abocador incontrolat.