L'alberg de Santa Maria del Mar de Coma-ruga.

L'Alberg de Coma-ruga acull una cinquantena d'ucraïnesos que no han pogut tornar al seu país

Eren ciutadans i famílies que es trobaven a Catalunya fent turisme, cursos o per temes laborals

L'Alberg de Santa Maria del Mar de Coma-ruga acull des d'aquest cap de setmana més de cinquanta ciutadans ucraïnesos. Són persones i famílies que es trobaven a Catalunya fent turisme, cursos o per temes laborals i s'han vist sorpresos per l'inici de la guerra. Davant la impossibilitat de tornar al seu país, la Generalitat els ha allotjat en diversos albergs del territori.

«No són refugiats, són ciutadans que estaven aquí per altres motius, la majoria fent turisme, i que no poden tornar», ha especificat Bàrbara Peris. La regidora de Turisme i Platges del Vendrell ha afegit que se'ls ha ofert allotjament i tot el suport necessari. «Dee cop s'han trobat que no podien tornar, que se'ls acabava la reserva a l'hotel i que tenien les targetes bloquejades», ha explicat Peris. 

De moment, fins al 8 de març

Per això la Generalitat els ha allotjat en tres albergs que té al territori, un dels quals és el de Coma-ruga. Ara mateix hi ha 55 ciutadans ucraïnesos, tot i que s'espera que n'arribin més, fins a un màxim de 92 que hi cabrien. La primera previsió és que estiguin a l'alberg fins al 8 de març, ja que després l'establiment té reserves compromesos.

La Generalitat decidirà els pròxims dies on se'ls pot reubicar. De moment tots se'ls està facilitant que puguin fer tots els tràmits des de l'alberg, sense necessitat de desplaçar-se a Barcelona. «També es compta amb el suport de veïns del Vendrell d'origen ucraïnès perquè facin de traductors», ha apuntat Montse Martín, regidora de Serveis Socials. 

L'Ajuntament està en contacte amb la Generalitat i la Creu Roja per cobrir totes les peticions que hi hagi. Per exemple, se'ls ha facilitat dos ordinadors i connexió per a telèfons mòbils. També bitllets de tren si en necessiten.

Des del consistori han fet una crida als ciutadans perquè no vagin a l'alberg per portar productes. «Tenen totes les necessitats cobertes i el que necessiten ara és tranquil·litat», ha explicat Peris.