Deixalles al Molí del Blanquillo, a Albinyana.

Albinyana lamenta que veïns de Santa Oliva llencin deixalles al seu terme municipal

Des de l'Ajuntament albinyanenc ho vinculen a l'entrada en funcionament del porta a porta

Fa una setmana, l'alcalde de Banyeres, Amadeu Benach, mostrava el seu malestar per l'increment sobtat de deixalles a les illes de contenidors del municipi. Benach assegurava que la implantació de la recollida porta a porta en diferents municipis del voltant havia provocat aquesta situació. Veïns de pobles com Llorenç o Sant Jaume es desplaçaven a Banyeres per llençar els residus a les illes de contenidors.

Ara, la mateixa situació ha estat denunciada per l'Ajuntament d'Albinyana a través de les xarxes socials. Segons el consistori, des de l'entrada en funcionament del porta a porta a Santa Oliva, el llançament de deixalles als contenidors del Molí del Blanquillo s'ha disparat. Afirmen que són veïns de la zona de les Pedreres els que «creuen el pont de l'autopista per llançar les deixalles al terme d'Albinyana».

Una situació que s'ha detectat des de la passada primavera, justament quan Santa Oliva va començar a fer la recollida porta a porta. Segons l'Ajuntament d'Albinyana, els serveis de la brigada municipal han de netejar molt sovint les illes de contenidors.

Migració de municipis cap a la recollida porta a porta

Aquest 2022 són diversos els municipis del Baix Penedès que han passat a fer la recollida de residus porta a porta. Santa Oliva va començar amb el nou model el mes de març, i després de l'estiu han fet el mateix Llorenç del Penedès i Sant Jaume dels Domenys. El canvi ha comportat millores instantànies dels índexs de reciclatge en aquests municipis.

Però el revers d'això s'ha comprovat als municipis que limiten amb aquestes poblacions i que encara conserven el model de contenidors al carrer. Banyeres o Albinyana afirmen que han patit un increment pronunciat dels residus que es llencen a les illes de contenidors o els camins i descampats. Aquests dos municipis formen part d'EcoBP, que fa més d'un any que es troba en procés de licitació del nou contracte de recollida de residus.