El Port de Segur de Calafell.

L'alcalde de Cunit ho té «molt clar»: «el problema són els ports, no els espigons»

Jaume Casañas posa el focus en els ports de Calafell i Vilanova pel retrocés de les platges

El debat sobre la desconstrucció d’elements urbanístics al litoral català s’ha accelerat amb el retrocés de les platges. Diversos municipis han començat a impulsar plans de gestió del litoral que es basen en la naturalització de les platges. Però els experts també avisen que caldrà eliminar elements urbanístics que estan molt a prop de la platja o dins del mar.

Un dels elements artificials que està en dubte són els espigons. A Cunit estan esperant la decisió que prengui el govern espanyol sobre el desmantellament del port de la tèrmica del Foix. Entre les possibles opcions s’hi troba l’enderroc dels espigons que hi ha entre Cubelles i Cunit.

Aquesta és l’opció preferida pels ajuntaments de Calafell, Cubelles i Vilanova, mentre que des de Cunit no en volen ni sentir a parlar. Tots els grups municipals de l’Ajuntament han fet pinya demanant la preservació dels espigons. Asseguren que aquests elements preserven les platges cunitenques d’un retrocés encara més gran.

«El problema són els ports, no els espigons»

Aquest dilluns 6 de juny, l’alcalde de Cunit, Jaume Casañas, ha tornat a fer referència a la polèmica. Ho ha fet posant el focus en el que creu que són els culpables d’una part de l’erosió del litoral, els ports. «El problema són els ports, no els espigons», ha expressat a través del seu compte de Twitter el batlle cunitenc.

L’alcalde ha recordat que els espigons es van posar «per protegir les platges per culpa dels ports de Vilanova i de Calafell». Per això, ha definit quina seria la cronologia que caldria seguir amb la desconstrucció. «A Cunit ho tenim molt clar, primer els ports, després els espigons, i no al revés», ha reblat.

D’aquesta manera, Casañas vol posar el focus en un altre dels elements que es troben a l’ull de l’huracà, els ports. Entre Vilanova i Roda de Berà hi ha fins a quatre ports que influeixen en la morfologia de les platges. Els últims anys s’han deixat sentir moltes veus crítiques amb aquestes infraestructures i que en qüestionen la seva utilitat o beneficis.