Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Troben 2.000 quilos d'aliments caducats al Banc d'Aliments de la Bisbal del Penedès

El govern en responsabilitza l'ex tinent d'alcalde, i aquesta creu que és una «venjança»

Aliments caducats al Banc d'Aliments de la Bisbal del Penedès.
Aliments caducats al Banc d'Aliments de la Bisbal del Penedès. | Ajuntament de la Bisbal del Penedès

 

Les polèmiques polítiques a l'Ajuntament de la Bisbal no tenen pausa, i l'última d'elles involucra el Banc d'Aliments municipal. Segons ha denunciat el govern del PDeCAT, al Banc d'Aliments hi han trobat «més de 2.000 quilos d'aliments caducats», dels quals 1.500 quilos provenien del programa FEAD i «tenien dates de caducitat dels anys 2015, 2016, 2017 i primer semestre del 2018» i 500 quilos venien del Banc d'Aliments de Reus, i tenien data de caducitat amb data «des del 2014 fins al primer semestre del 2018».

Des del govern que encapçala Agnès Ferré han responsabilitzat a la, fins al passat agost, tinent d'alcalde, Maguy Antolin, que s'ocupava de les àrees de Benestar Social i Educació. Antolin va ser expulsada del govern local i del PSC quan va presentar una moció de censura contra l'actual alcaldessa junt amb el grup municipal d'ERC. El govern del PDeCAT ha volgut especificar que «mai hem volgut immiscir-nos en les regidories que eren competència d'Antolin», raó per la qual no tenien coneixement de la situació del Banc d'Aliments. A més a més, han criticat que el banc no tenia cap inventari dels aliments existents, els productes «estaven desendreçats i barrejats», i hi havia fitxes dels usuaris «però no s’hi detallaven els productes que rebien del Banc d’aliments».

Nou reglament per regular el funcionament del banc

Els 1.500 quilos d'aliments caducats formaven part, segons el govern local, del programa d'ajuda alimentària del Fons d'Ajuda Europea per a les persones més Desafavorides (FEAD). Apunten que el passat 14 de setembre, en el marc d’una reunió amb l’equip de govern, el FEAD va aixecar acta deixant constància que «es donaven molts aliments caducats als usuaris, no es feia cap seguiment detallat dels aliments que es donaven, o que hi havia molts envasos de llet en pols per a nadons que estaven a punt de caducar». Des de l'Ajuntament de la Bisbal han lamentat la mala gestió del servei i han avançat que faran un reglament per regular el seu funcionament, amb l'objectiu de tenir «un banc d'aliments digne, amb una gestió transparent i despolititzada». Per això, el voluntariat del banc «no podrà estar format per cap persona vinculada directament a cap partit polític».

 

Maguy Antolin hi veu «venjança» política

En un comunicat de resposta, Maguy Antolin ha lamentat el que considera «una venjança» per la moció de censura que va presentar i ha afirmat que mai s'han donat aliments en mal estat, explicant que «una cosa és la data de caducitat i l'altra el seu estat».  Els aliments que estaven caducats però en bon estat es posaven a disposició dels usuaris «sota la seva responsabilitat». Antolin afirma que va proposar un sistema informàtic per controlar les entrades i sortides d'aliments, però que el grup del PDeCAT s'hi va oposar pel seu cost. També acusa aquest partit de voler «desacreditar» el banc per donar la seva gestió a Càritas. 

El Banc dels Aliments nega que hagin donat aliments caducats

Després de la polèmica aixecada per la caducitat dels aliments que hi havia en el local de la Bisbal del Penedès, des del Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona han escrit un comunicat argumentant les seves explicacions sobre els aliments caducats.

En aquest sentit, des del Banc dels Aliments aclareixen que aquests llocs, no són «Bancs d'Aliments locals», sinó que  són «punts locals de distribució d'aliments», ja que només distribueixen i emmagatzemen els aliments. En aquest sentit, només hi ha un Banc dels Aliments, el qual està situat a Reus i una delegació a les Terres de l'Ebre.

Un dels punts principals del comunicat, explica la diferència entre data de caducitat i data de consum preferent, destacant que la primera, passada la data no es pot consumir i, en canvi, l'altra, passada la data, es pot menjar, tot i haver perdut alguna propietat. Així doncs, des del Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona, han afirmat contundentment que «en cap cas han donat aliments caducats a cap entitat social», a més de no poder-se responsabilitzar del temps que les entitats tenen en els seus magatzems els aliments que es donen.

A més, els aliments rebuts a la Bisbal del Penedès, que són entregats per la Unió Europea, «tenen el seu propi sistema de distribució i control independent del Banc dels Aliments». Finalment, també «lamenten» que aquest fet salpiqui a la seva entitat,  «a causa de les possibles desavinences polítiques a l'Ajuntament de la Bisbal del Penedès».