L'actual Farmàcia Mestres del Vendrell, a l'edifici de Cal Miquelot.

Aniversari amb gust de Juanola: una farmàcia del Vendrell commemora els cent anys amb un gelat ben original

La Farmàcia Miralles, actualment Mestres, va obrir el 1921 a l’edifici de Cal Miquelot

Corria l’any 1920 quan Eloi Miralles, un farmacèutic de la població lleidatana de Camarasa, es va traslladar al Vendrell. El viatge tenia un objectiu, comprar la farmàcia del difunt Domingo Mata, que estava situada al carrer de Sant Francesc (ara, de l’Om). Miralles, però, va canviar la seva ubicació, traslladant-lo a un antic edifici noucentista del carrer de Prat de la Riba, conegut com a Cal Miquelot.

Allí és on, el 1921, va obrir les portes la Farmàcia Miralles, que durant cent anys ha mantingut, amb canvis de nom, la seva activitat en aquest lloc. Aquesta és la història que s’explica a l’exposició que es pot veure fins al 21 d’agost a La Fusteria, pel centenari de la farmàcia. La seva actual propietària, Carme Mestres, ha estat la impulsora de la iniciativa, per commemorar l’efemèride.

Un recorregut per la història

«Des que vaig adquirir la farmàcia el 2005 ja em rondava la idea de fer alguna celebració pel centenari», explica a aquest diari Mestres. En un primer moment s’imaginava una celebració més gran, però la irrupció de la Covid-19 en va obligar a canviar els plantejaments. Va ser aleshores quan va pensar a fer una exposició explicant-ne la història, amb fotografies, medicaments de totes les èpoques i retalls de diari.

Exposició sobre els cent anys de la farmàcia Miralles-Escofet-Mestres.
L'exposició es pot visitar a La Fusteria. | BP Diari

La informació l’ha extret de l’Arxiu Comarcal, però també dels documents que han proporcionat les famílies Miralles i Trillas, mot lligades a la farmàcia. També Neus Oliveras, que està fent un llibre sobre Domingo Mata, ha col·laborat.

Un gelat inspirat en la farmàcia

Però Carme Mestres volia fer alguna cosa més perquè els clients recordessin de manera especial aquest aniversari. Va ser així com va sorgir la idea de fer un gelat «amb gust de farmàcia» per a poder regalar als clients. En col·laboració amb el xef baixpenedesenc Jordi Guillem va pensar que es podria fer un gelat «inspirat en el gust de les pastilles Juanola, que també fan cent anys», apunta Mestres.

Així va ser com va néixer aquest gelat d’autor inspirat en la farmàcia, que es pot trobar a l’Alquimista, a la plaça Vella del Vendrell. Els clients que compren a la farmàcia aquests dies s’enduen un val per aconseguir el gelat, amb validesa fins al 31 d’agost.

Cent anys i cinc propietaris

Al llarg d’aquests cent anys, la farmàcia ha tingut diferents propietaris. Eloi Miralles la va portar fins al 1935, quan va passar a Rafel Escofet, una família que se’n va fer càrrec durant 63 anys. El 1998, Maria Teresa Escofet, filla de Rafael, la va traspassar a Mercè Genescà, que en va ser propietària fins al 2005. 

Imatge de la farmàcia Miralles-Escofet a Cal Miquelot del Vendrell.
La farmàcia ha estat en aquest emplaçament durant cent anys. | Exposició La fusteria

Aquell any va ser quan Carme Mestres se’n va fer càrrec. Ella ja havia treballat com a farmacèutica adjunta entre el 1996 i el 1998, raó per la qual la seva vinculació amb l’establiment és profunda. Quan la va adquirir, la farmàcia estava situada de forma provisional al carrer del Doctor Robert, a l’edifici de l’antic Banc Central.

El motiu van ser les obres de reconstrucció de Cal Miquelot que es van fer entre el 2004 i el 2007. Van ser els tres únics anys en els quals la farmàcia va canviar de lloc. Però el 2007 ja es va poder inaugurar l’actual establiment, amb elements innovadors com els robots dispensadors de medicaments, en una història que continua.