Un ramat en un antic camí ramader del territori.

L'antic camí ramader de Santa Coloma de Queralt a Cunit reneix com a ruta turística

Una primera expedició recorrerà la carrerada a peu durant quatre dies

Després de tres anys de treball, les noves rutes de la transhumància ja són una realitat al territori. Una iniciativa que ha liderat l'Ajuntament de Cunit, al Baix Penedès, i que ha comptat amb la col·laboració d'altres municipis. Aquest treball ha fructificat en la primera ruta turística, que transcorre per un antic camí ramader entre Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) i Cunit.

L'alcalde de Cunit, Jaume Casañas, ha explicat que amb la iniciativa es vol «recuperar el passat i transformar-lo en un producte turístic de quilòmetre zero». Una manera de «desestacionalitzar el turisme i oferir un nou producte que interrelacioni l'interior i la costa». Casañas també veu en aquesta ruta l'oportunitat de fer «un exercici de memòria històrica, antropologia i també geografia».

Primera expedició, per Tots Sants

El bateig d'aquesta primera ruta, que té uns 60 quilòmetres de llargada, es farà pel pont de Tots Sants. Una expedició que sortirà el dissabte 29 d'octubre de Santa Coloma i que ha d'arribar l'1 de novembre a Cunit. Seran quatre dies de ruta a peu acompanyant un ramat i el seu pastor, per recuperar l'essència d'aquest camí centenari.

Per a l'expedició hi ha previstes 50 places amb una inscripció bàsica de 75 euros que inclou àpats i els trasllats de les tendes de campanya. També es podrà pernoctar en allotjaments rurals pagant un suplement, segons expliquen els organitzadors. L'1 de novembre hi ha previstes dues sortides més en BTT, una de Santa Coloma a Cunit i l'altra de Cunit a Torrelles de Foix i tornar.  

En paral·lel, un altre grup farà a peu la darrera part del camí, començant des de l'Arboç, confluint tots els grups a Cunit per fer una gran festa. L'activitat ha de ser la «llavor» del projecte turístic, segons ha remarcat Jaume Casañas. Una manera de «prendre consciència de l'evolució de l'agricultura i la ramaderia» al territori.

El projecte per impulsar diferents rutes de la transhumància al territori es va posar sobre la taula ara fa més de tres anys. El març del 2019 es va fer una primera reunió a Castellet i la Gornal per una iniciativa que, finalment, ja és una realitat.  

Els impulsors de la ruta de la transhumància.
Diferents municipis han treballat conjuntament per impulsar aquestes noves rutes. | ACN