Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Brossa acumulada a fora d'un contenidor a Cunit.

Antifrau veu irregularitats al contracte de la brossa de Cunit, però arxiva la denúncia de la CUP

El contracte finalitzarà el 31 de desembre de 2022

L'Oficina Antifrau de Catalunya ha apuntat l'existència d'irregularitats al contracte de la recollida de residus de Cunit. Tot i això, en una resolució del 2 de desembre s'ha procedit a arxivar la denúncia presentada per la CUP. El motiu és que, en cas de confirmar-se les irregularitats, aquestes ja haurien prescrit.

La CUP de Cunit va presentar la denúncia el passat 30 d'agost, apuntant la possible existència d'irregularitats en aquest contracte. Els cupaires afirmaven que s'hauria generat «un increment de vint milions d'euros en el seu cost» des de la seva adjudicació, l'any 2002. 

«Diverses i greus irregularitats»

Tres mesos i mig després, l'Oficina ha fet pública la seva resolució. Segons la CUP, en aquesta s'assenyala «un absolut menyspreu per la normativa de contractació pública» en relació amb aquest contracte. En aquest sentit, s'apunta que en algunes de les modificacions fetes al contracte entre els anys 2005 i 2007 «s'han constatat diverses i greus irregularitats».

Com a exemple d'aquestes es fa referència a «la inclusió d'addendes per fer obres que quedaven fora del marc normatiu de contractació pública». De totes maneres, Antifrau afegeix que, en el cas que d'aquestes irregularitats se'n poguessin derivar responsabilitats administratives, disciplinàries o penals, aquestes ja haurien prescrit. Per això procedeix a arxivar la denúncia. 

Des de l'Oficina sol·liciten al consistori que informi sobre les mesures que estan adoptant per pal·liar les deficiències al servei de recollida de residus. També sobre com es troba el procediment per al nou concurs d'adjudicació del servei, ja que l'actual contracte finalitza el 31 de desembre de 2022. 

La CUP critica la manca de fiscalització

Per la seva banda, des de la CUP han criticat que sigui «una formació política sense representació al consistori la que fiscalitzi la gestió» del servei. Els cupaires no entenen «com, administrativament, s'ha permès arribar fins aquí» i per quin motiu els partits de govern no ho han denunciat. En aquest sentit, assenyalen directament «les formacions municipals del PSC, Impulsem-Junts (abans CiU), ERC i En Comú Podem».

El passat mes d'agost, des del govern local es van posar a disposició de «qualsevol organisme auditor» i van defensar la seva «transparència i legalitat». En un comunicat, Impulsem i el PSC afegien que s'estava treballant des de feia mesos en la nova concessió. Un nou contracte que hauria de ser «sostenible, garantir la legalitat ambiental, i afavorir la convivència i el respecte per l'entorn».

El govern assegurava que el nou model de recollida de residus es faria a través d'un procés «transparent i participatiu». Per això afirmaven que recollirien les «opinions, suggeriments i propostes» dels veïns del municipi. Aquest passat estiu, des del consistori van admetre que el contracte actual era «insuficient» i el servei estava «saturat».