Un aparell fent aplicacions aèries amb productes fitosanitaris,

Anuncien tractaments aeris per controlar la processionària a Sant Jaume dels Domenys

Es faran en una extensió d'unes 570 hectàrees del municipi

El Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat ha anunciat que a partir d'aquesta setmana es farà una campanya de tractaments aeris contra la processionària del pi a Sant Jaume dels Domenys. Els tractaments es faran en una extensió de 570 hectàrees de terreny del municipi, sempre que les condicions climatològiques siguin les adients.

Des de l'Ajuntament de Sant Jaume han explicat que els tractaments consistiran en l'aplicació a ultra baix volum del producte biològic Bacillus thuringiensis kurstaki. Es tracta d'un bacteri gram positiu que s'utilitza de manera habitual com a pesticida. El bacteri produeix unes proteïnes anomenades endotoxines, que es poden trobar al tracte digestiu de les erugues, en femtes d’animals o als molins de farina i a magatzems de gra.

Tot i que amb caràcter general les aplicacions aèries amb productes fitosanitaris estan prohibides, es poden fer en casos especials. Segons la Generalitat, per dur-les a terme «cal seguir, escrupolosament, les passes que s'indiquen a la guia per a les aplicacions aèries».

Setmana de la pedra seca

Per altra banda, l'Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys ha informat que prendrà part en els actes de la Setmana de la Pedra seca. Aquest és un esdeveniment que vol promoure aquesta tècnica i contribuir a la seva preservació. A Sant Jaume s'ha organitzat una passejada amb tast de vins que tindrà lloc aquest dissabte 26 de novembre.

El punt de trobada serà a l'Ajuntament a les 11.30 hores, i l'inici es farà des del Pi Gros a les dotze del migdia. La caminada durarà una hora i mitja i finalitzarà a les vinyes de Can Pedro, a l'Hostal, on es farà un tast de vins. Durant el recorregut, un guia de l'Institut d'Estudis Penedesencs anirà explicant les construccions de pedra seca més destacables.

L'activitat és gratuïta, però té les places limitades, per la qual cosa cal fer una inscripció prèvia a la Biblioteca o al mail culturastj@santjaumedelsdomenys.cat. La data límit és el dijous 24 de novembre. La Setmana de la Pedra Seca deixa activitats a tota la comarca, amb l'objectiu de fomentar aquesta tècnica que cada cop està més en desús.