La platja a prop de la plaça del Mil·lenari de Segur de Calafell.

Aportacions de sorra efímeres: la poca durada de les reposicions genera més dubtes

Com a Altafulla, la sorra aportada a Calafell pràcticament ha desaparegut en pocs dies | El Vendrell descarta, per ara, fer aquests grans moviments

Els temporals del passat mes d’abril van deixar diverses platges del litoral tarragoní molt reduïdes. Això va fer que, el mes de maig, el Servei Provincial de Costes anunciés una aportació extraordinària de sorra per a les platges més afectades. Des de Costes es decanten per fer cada cop menys moviments de sorra, però la situació excepcional d’enguany els va dur a fer aquest anunci.

Les reposicions de sorra van començar a principis del mes de juny, començant per platges del Tarragonès i avançant en direcció nord. El passat divendres arribaven a la platja de Cunit, l'última que hi ha abans d’entrar a la província de Barcelona. Les aportacions de sorra s’han fet a platges de Tarragona, Altafulla, Roda de Berà, Calafell o Cunit, entre d’altres.

Les regeneracions havien de garantir unes platges en condicions per a la temporada d’estiu, però els resultats, en molts llocs, no han estat satisfactoris. A Altafulla, els prop de 10.000 metres cúbics de sorra abocats van durar un cap de setmana abans que un nou temporal se’ls endugués. A Roda de Berà ha estat similar, a més de veure com el temporal feia bolcar una màquina que treballava en la regeneració.

Sorra efímera a Calafell

No han tingut més sort a Calafell, on Costes va aportar sorra a la zona de la plaça del Mil·lenari a principis de la setmana passada. Una setmana després, gairebé ja no queda res d’aquella aportació extraordinària de sediments. «No esperàvem un temporal tan aviat», ha admès l’alcalde, Ramon Ferré.

Tot plegat està fent incrementar la incertesa sobre la viabilitat de fer aquests grans moviments de sorra. El debat fa temps que està sobre de la taula, però no hi ha consens entre els municipis. La moció de censura que va suposar un canvi de govern a l’Ajuntament d’Altafulla és una mostra de com s’ha polititzat l’assumpte.

Alguns consistoris no descarten fer noves aportacions de sorra assumint els costos ells mateixos. És el cas d’Altafulla, però també de Calafell, que vol tenir una reserva de sorra per si venen nous temporals a l’estiu. «Tenim preparada una aportació que és el doble de la que ha fet Costes per si és necessari fer-la», explica Ferré.

I això que Calafell és un dels municipis que més aposta per la naturalització de les platges, com es pot comprovar a Segur. Però el batlle creu que aquesta és una solució «a llarg termini» que, mentrestant, cal combinar amb les reposicions de sorra. Ramon Ferré també lamenta que hi ha molta sorra que es queda al port de la tèrmica i als espigons.

Cartell en un dels accessos de la platja del Francàs.
El Vendrell ha demanat a Costes que arregli l'accés al costat de l'edifici Finisterre. | BP Diari

El Vendrell no preveu grans moviments de sorra

Una de les platges que no ha rebut aquesta aportació extraordinària de sorra és la del Francàs, al municipi del Vendrell. Tot i que des de Costes la van incloure al primer informe, des de l’Ajuntament no veuen clar que s’hagi de fer aquesta actuació. I el que ha passat en altres platges sembla que els dona la raó.

«La platja està estabilitzada, alguns dies amb més sorra i altres, amb menys», explica la regidora de Platges, Bàrbara Peris. «Creiem que és més perjudicial que hi hagi aquests moviments de camions ara mateix», afegeix la regidora. Des del consistori sí que han demanat a Costes que arreglin l’accés del costat de l'edifici Finisterre, que està en molt mal estat des de fa un any i mig.

Des de la Subdelegació del Govern a Tarragona expliquen que les aportacions de sorra es consensuen amb els ajuntaments. «Costes fa una primera anàlisi, però després és sensible a les peticions dels ajuntaments», apunten. Això és el que ha passat a Cunit on, en un principi, no es preveia fer cap aportació de sorra.

Les peticions que van arribar des de l’Ajuntament van fer que al final es fes una actuació a la platja que està a tocar del límit amb Calafell. L’alcalde, Jaume Casañas, assegura que en aquest tram «es noten els efectes d’un espigó subterrani que es va treure a Calafell». Caldrà veure ara si la sorra aguanta o, com ha passat a altres llocs, desapareix ràpidament.

El tram de platja de Cunit que ha rebut una aportació de sorra.
L'aportació a Cunit s'ha fet al límit amb Calafell. | BP Diari