L'Arboç aposta per prorrogar vuit anys la concessió de l'aigua, davant l'oposició de la CUP

La CUP i la plataforma Aigua és Vida demanen que la pròrroga només sigui de dos anys

El debat sobre el model de la gestió de l'aigua ha entrat amb força a l'Ajuntament de l'Arboç. El govern del PSC presentarà al ple d'aquest dijous una proposta per prorrogar la concessió del servei a Sorea per vuit anys més, quan queda un any i mig perquè l'actual contracte caduqui, el maig del 2020. A canvi d'aquesta pròrroga de vuit anys, l'empresa farà una inversió de 340.000 euros per millorar diferents infraestructures. L'aposta de l'equip de govern ha aixecat les crítiques de la CUP de l'Arboç, que creu que és «antidemocràtic» fer aquesta pròrroga just abans de les eleccions municipals, ja que «hipoteca el model de gestió de l'aigua vuit anys més».

Des del govern del PSC han explicat a aquest mitjà que la pròrroga permetrà que es facin inversions per «millorar les canonades o sectoritzar el servei, de manera que quan hi hagin avaries, no s'haurà de tallar l'aigua a tot el municipi per fer les reparacions, sinó només al sector afectat». També asseguren que el servei tal com està actualment, privatitzat, «funciona millor que quinze anys enrere, quan era municipal» i posen com a exemple l'existència de factures que encara estan per pagar de l'època que el servei era prestat pel consistori. Alfons Ribas, segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament, creu que «per un municipi de la mida de l'Arboç és complicat oferir aquest servei de forma pública».

La CUP i Aigua és Vida volen un debat sobre el model de gestió de l'aigua

El grup municipal de la CUP de l'Arboç ja s'ha posicionat contra aquesta pròrroga de vuit anys, i ha avançat que al ple proposarà que s'ajorni fins a la finalització del contracte. La CUP ha consensuat amb la plataforma Aigua és Vida que, un cop finalitzat el contracte, es faci una pròrroga de dos anys, «per tal de poder obrir un debat públic transparent, fent els estudis tècnics que ara s’han obviat amb l’objectiu de valorar quin model de gestió és socialment i econòmicament desitjable per al municipi».

Els cupaires es mostren a favor de la remunicipalització del servei, afirmant que el model privat «implica, segons les auditories i els estudis de referència, un encariment del servei per a la ciutadania i, sovint, una sèrie d’irregularitats i manca d’informació que escapen al control democràtic dels ajuntaments». Aigua és Vida, per la seva banda, demana que els grups municipals arbocencs es posicionin de cara a les eleccions municipals del 2019 sobre quin model prefereixen.