Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vista panoràmica de la plaça de Catalunya des de la Rambla. Barcelona, 15 d'abril de 1931

L'Arxiu Comarcal recorda com es va celebrar al Vendrell la proclamació de la Segona República

Una manifestació va portar dues banderes republicanes fins a l'Ajuntament

Aquest dimecres es compliran 90 anys de la proclamació de la Segona República, el 14 d'abril del 1931. Per commemorar aquest esdeveniment, l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès ha recordat en un text com es va viure aquest moment crucial al Vendrell, alhora que s'han recuperat tres fotografies d'aquell dia que Antoni Ollé Pinell va fer a Barcelona.

El president del govern espanyol provisional, Niceto Alcalà Zamora, va proclamar la Segona República el 14 d'abril, dos dies després que les eleccions municipals donessin com a resultat una majoria de vots per als partits republicans. El rei Alfons XIII es va exiliar a França. A Catalunya, Francesc Macià proclamava la República Catalana com a Estat integrant a la Federació Ibèrica.

L'entusiasme de la població va quedar ben palès amb les multituds que es va manifestar per les Rambles de Barcelona, i que el fotògraf Antoni Ollé Pinell, que tenia un vincle amb el Vendrell perquè estiuejava a Sant Salvador, va captar amb la seva càmera. Tres d'aquelles instantànies es conserven a l'Arxiu Comarcal, que les ha mostrat ara en record d'aquella data assenyalada.

Gran festa al Vendrell

Al Vendrell, els ciutadans van seguir la proclamació de la República al local del Centre Republicà, al carrer de Jaume Ramon (l'actual carrer dels Cafès) i van fer una manifestació a les vuit de la tarda per a celebrar-ho, que va acabar a l'Ajuntament, on es van portar dues banderes republicanes. L'Ajuntament va pagar 120 pessetes a Josep Vidal per la banda de música que va acompanyar la manifestació i 42 pessetes a Salvador Altés per les dues banderes republicanes.

Les cròniques del moment deixen constància que la plaça Vella es va omplir a vessar. Després d'hissar les banderes, l'alcalde del Vendrell, Francesc Arbós Jané, va dirigir unes paraules de patriotisme i entusiasme. L'endemà, diada de Festa Nacional, es van constituir els nous ajuntaments republicans, alhora que s'instaurava el català com a llengua oficial als consistoris. Els comerços no van obrir aquell dia i es va fer un ball al Teatre Tívoli, amenitzat per les orquestres Gomis-Jazz.