Primer Asalto, en una imatge de l'any 1982.

Primer Asalto, o com el 'hard rock' va arribar al Baix Penedès

El grup sorgit a Bellvei commemora els 40 anys del seu naixement amb un concert al Vendrell

Corria l’any 1979 quan una colla de joves peluts seguidors del rock’n’roll més enèrgic van decidir muntar un grup a Bellvei. Es van posar com a nom Primer Asalto, i ben aviat van comprovar que el seu concepte de rock tocat «a tope de volum» no era compartit per alguns dels veïns d’aquest tranquil poble del Baix Penedès.

«Assajàvem els dissabtes al matí i hi havia una iaia que sempre ens deia que abaixéssim el volum, però nosaltres ni cas. Total, que un dia es va emprenyar, va agafar una mànega i, per una finestreta que hi havia, ens va deixar xops d’aigua». L’escena que explica Xavi Aparici, guitarrista del grup, es va produir quan la banda assajava a la part de sota del Casal de Bellvei.

Aparici, natural de Barcelona però que estiuejava a Bellvei, va ser un dels fundadors del grup. Amb ell hi havia Àlex González ‘Tormentor’, que tocava l’altra guitarra, Josep Carles Rius a la veu, Rafa Castillo a la bateria i un tal Bernabé al baix. Aquests dos últims van acabar sent substituïts per Jordi Escobar i Jordi Bernat.

Primer Asalto, en una imatge de l'any 1982.
Primer Asalto, en una imatge de l'any 1982. | Cedida

 

Entre el punk i el heavy metal

El grup va començar assajant a la casa del Tormentor, primer, i de Josep Carles Rius després, abans de provar-ho a sota del cinema la Glorieta i, finalment, a sota del Casal. «Realment, quan assajàvem, tot el poble ho sabia», certifica Aparici. I és que Primer Asalto agafava com a referència algunes de les sonoritats més excessives del moment, des dels Ramones als Sex Pistols, passant pels Rolling Stones i pels grups de la incipient New Wave of British Heavy Metal (NWBHM), com Iron Maiden. A la comarca, fins a aquell moment, cap grup musical havia optat per sons tan durs.

El concert de debut el van fer el 1980 a la plaça Nova de Bellvei, al costat de l’església, en un concert en què van combinar les versions amb els incipients temes propis. Tal com recorda el guitarrista, «l’escenari era una tarima de fusta posada a sobre unes bales de palla, i estàvem tots saltant allà a sobre (riu).... es movia força però no vam caure».

El recordat concert de la Polla Records al Vendrell

La petjada de Primer Asalto al Baix Penedès és recordada per esdeveniments mítics com el concert que la Polla Records va fer al Vendrell a mitjans dels anys 80, a la zona que actualment és Ca l’Escori. Els de Bellvei van fer de teloners i van torejar com van poder el nombrós públic punkie totalment fora de si que es va reunir a l’esplanada. El concert, com recorden els que hi van ser, va tenir un final apoteòsic quan, a mig concert de la Polla, es va posar a ploure i els assistents van destrossar les tanques i l’escenari per aixoplugar-se.

També queda pel record el concert de l’any 1987 a la plaça Nova del Vendrell, en el qual Primer Asalto presentava la seva primera gravació, ‘La Noche Espera’. Junt amb ells tocava un grup novell del Vendrell que portava el nom de Lax’n’Busto. El seu baixista, Jesús Rovira, recorda que «en aquella època gravar un disc era un concepte molt elevat, i per nosaltres tocar amb un grup que n’havia gravat un era com ‘cuidado, eh..’».

Primer Asalto celebren els 40 anys del seu naixement.
Primer Asalto celebren els 40 anys del seu naixement. | Cedida

 

Xavi Aparici explica que aquell dia «els Lax’n tocaven abans que nosaltres, quan van acabar, vam pujar i, a la segona cançó, va petar tot l’equip, tot! Vam haver de plegar, va ser brutal, ja, ja, ja...». També ho recorda el músic vendrellenc Rafel Claramunt, que aquell dia tocava la bateria amb un altre dels grups que hi havia al cartell: «L’equip de so era de la Melodia i quan van tocar ells tot va petar». Definitivament, el Baix Penedès no estava preparat per Primer Asalto.

Concert dels 40 anys al Sam

El grup es va separar el 1988 i els seus components van seguir per camins separats. Ara, amb motiu dels 40 anys del seu inici, han anunciat un concert especial de celebració, que faran al Sam Boulevard del Vendrell, al centre d’oci Les Mates. Serà el dissabte 30 novembre, a les 23.30 hores, i suposarà una bona oportunitat de rememorar com se les gastava un dels grups pioners del Hard Rock al Baix Penedès.