Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La rua del Poble del Carnaval Xurigué de Calafell 2019.

L'augment d'inscripcions desborda el Carnaval Xurigué de Calafell

Queixes dels grups que no podran sortir a la rua de la Platja

El Carnaval Xurigué de Calafell ha tingut aquest 2020 un augment tan gran de les inscripcions per les seves rues que des de l'organització han hagut de prioritzar la participació. Les bases fixaven el límit d'inscripcions en 45 carrosses i quinze comparses, però des de l'Ajuntament admeten que al final s'han «desbordat totes les previsions», i s'ha superat en tretze grups aquestes xifres. En total són 1.500 participants més dels previstos.

Després d'analitzar la situació, des del consistori han decidit que els tretze grups que havien de quedar fora puguin prendre part o bé a la rua de Segur de Calafell del divendres 21, o bé a la de Calafell Poble del diumenge 23. Ho faran, això sí, sense rebre la subvenció. En canvi, cap d'elles podrà prendre part a la rua de la Platja del dissabte 22. Segons l'Ajuntament, «els plans d'autoprotecció de Segur i del Poble donen un marge per afegir algun grup, però no el de la Platja», ja que la seva rua passa per espais «més restringits», els quals «ja estan al límit». El consistori afegeix que des de Protecció Civil i els Mossos s'ha recomanat que no se superin aquests topalls.

Crítiques dels grups 

Els grups que finalment no podran prendre part a la rua del dissabte han fet sentir el seu malestar. En una carta enviada als mitjans, asseguren que estan patint una «discriminació» cap a les carrosses «que no consideren prou atractives pel simple fet que són integrades per gent jove», algunes de les quals tenen «més de quinze anys d'antiguitat i devoció pel Carnaval».  També lamenten que s'hagin convidat «carrosses llunyanes de més enllà de la comarca» mentre deixen fora «carrosses més pròximes».

En el comunicat també expliquen el perjudici que suposa que se'ls hagi informat d'aquest fet «quinze dies abans del Carnaval, quan ja hem pagat la carrossa, s'han confeccionat disfresses i s'han assajat balls» i quan ja no tenen opcions d'anar a altres rues perquè les inscripcions estan tancades. Per aquest motiu han elaborat un manifest on demanen explicacions al consistori i insten als organitzadors a fer marxa enrere en aquesta decisió. El manifest està previst que es llegeixi aquest divendres 14 de febrer al davant de l'Ajuntament, on es farà una asseguda de protesta

 

L'Ajuntament nega cap marginació

Des de l'Ajuntament de Calafell han respost a les crítiques aquest mateix divendres, assegurant no hi ha hagut cap marginació «de grups del Penedès en favor de grups del Baix Llobregat». «L'únic grup d'aquella comarca que ha entrat està integrat per veïns i veïnes de Cunit, el representant dels quals resideix actualment al Baix Llobregat i que havia deixat les seves dades com a forma de contacte», afegeixen.

A més, des del consistori puntualitzen que la proximitat és només un dels factors que puntuen, però que n'hi ha d'altres com «el disseny de carrosses i vestuaris, o les coreografies», segons «uns barems establerts en les bases i d'acord amb el projecte que cada grup ha de presentar quan s'inscriu». L'organització remarca que, si se superaven els límits fixats a la rua de la Platja, es corria el risc «que el Carnaval hagués estat suspès per incomplir la normativa».