Vista d'una masia centenària de Sant Jaume dels Domenys amb un cartell d'oposició a la MAT:

Avisen que la MAT afectaria l'activitat de prop de trenta cellers i desenes de masies al Penedès

El Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola adverteix que el projecte posaria en risc l'economia del territori

Crit d'alerta del Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi) davant el projecte de la MAT Valmuel-Begues. El col·lectiu avisa que el traçat previst d'aquesta línia de molt alta tensió escapça nombroses hectàrees de vinyes del Penedès. Això tindria una repercussió directa en l'activitat de prop de trenta cellers i desenes de masies del territori.

Des del CEPvi remarquen que de les vinyes en depenen negocis com el del vi i els escumosos, l'enoturisme i el turisme rural. També tota la xarxa de proveïdors d'aquests sectors. L'arquitecte Pau Batlle, vocal de CEPvi, afirma que les torres de setanta metres que s'han de posar «distorsionaran el paisatge».

Per aquest motiu exigeixen que el desplegament d'infraestructures energètiques es faci seguint un pla que sigui respectuós amb l'entorn. També demanen que s'aposti per les fotovoltaiques sense malmetre els camps de vinya.

Forta oposició del territori a la MAT

La línia de molt alta tensió (MAT) Valmuel-Begues, promoguda per Forestalia, travessa diverses comarques des de l'Ebre fins al Baix Llobregat. El projecte preveu que s'aixequin 378 torres metàl·liques d'uns 90 metres d'alçada. Al Baix Penedès es veurien afectats els municipis de l'Arboç, Banyeres, Llorenç, la Bisbal del Penedès i Sant Jaume dels Domenys.

A més de presentar al·legacions, des de la comarca s'han impulsat diverses iniciatives per mostrar el rebuig a aquest projecte. El passat 7 de novembre, unes 500 persones van prendre part a una caminada de protesta contra la MAT a Sant Jaume dels Domenys. Es va resseguir el traçat que la línia faria per dins del municipi.

Al mes de setembre, la plataforma Domenys Dempeus va organitzar una cassolada aprofitant la visita dels promotors de la MAT. Davant d'això, aquests van anul·lar la visita a últim moment, cosa que també farien amb altres reunions posteriors en altres municipis.

Caminada contra la MAT al Baix Penedès.
La protesta que va recórrer el municipi de Sant Jaume dels Domenys. | ACN