Un camió de la recollida de residus d'EcoBP.

El Baix Penedès deixa la porta oberta als municipis que es vulguin desvincular d'EcoBP

Si algun consistori aprova un nou sistema, no caldrà que compleixi íntegrament la segona pròrroga

El Consell Comarcal del Baix Penedès va aprovar la setmana passada una segona pròrroga pel contracte de recollida de residus. El 31 de desembre d'aquest 2022 s'esgota la primera pròrroga i l'ens supramunicipal encara no ha començat la licitació del nou contracte. Per aquest motiu es va aprovar una segona pròrroga fins al 31 de desembre del 2023 amb l'empresa EcoBP, que executa el servei.

Ara bé, aquesta pròrroga deixa la porta oberta perquè els municipis que es vulguin desvincular del projecte mancomunat ho puguin fer sense necessitat d'esgotar-la. Segons el Consell Comarcal, en cas que algun consistori aprovi un nou sistema de recollida per substituir el que ofereix EcoBP, aquest podrà sortir del conveni. No estarà obligat a esperar que finalitzi la segona pròrroga.  

Dubtes entre els diferents municipis

La inclusió d'aquest apartat mostra la situació delicada per la qual passa el projecte comarcal de la recollida de residus. Pràcticament tots els ajuntaments que han pres part en el servei mancomunat reconeixen que el funcionament no ha estat l'adequat. De fet, les dades mitjanes de reciclatge a la comarca evidencien que els objectius marcats per la mateixa EcoBP han quedat molt lluny

Per aquest motiu, són diversos els municipis que, aprofitant el final del contracte, han decidit recuperar la gestió del servei. Primer va ser Calafell, amb una sortida gens fàcil que va comportar un estira-i-arronsa entre el consistori, l'empresa comarcal i els treballadors. Després el van seguir els ajuntaments de Santa Oliva i Llorenç del Penedès.

Aquestes baixes s'han vist atenuades amb la incorporació de la Bisbal del Penedès. Però tot i aquesta alta, actualment són vuit els municipis de la comarca que es mantenen dins del conveni comarcal, poc més de la meitat. L'Arboç ha anunciat que, un cop s'adjudiqui el nou contracte, derivaran la gestió al Consell, però caldrà veure si hi ha alguna baixa més.

Per ara, amb l'aprovació de la segona pròrroga es garanteix que es pugui seguir prestant el servei mentre es tramita la licitació. Des del Consell expliquen que no hi ha intenció d'esgotar la pròrroga, que té com a límit màxim el 31 de desembre del 2023. Actualment EcoBP presta el servei al Vendrell, Albinyana, Banyeres del Penedès, Bellvei, la Bisbal del Penedès, Bonastre, Masllorenç i el Montmell.