Cunit limita amb el Garraf.

Baix Penedès o Garraf? Cunit busca quin pot ser el seu millor encaix

Les restriccions de la pandèmia han posat en relleu els lligams del municipi amb la comarca veïna

La pandèmia del coronavirus ho ha capgirat tot en molt poc temps. I ha obligat els ciutadans i les administracions a qüestionar assumptes que estaven assumits des de feia molt de temps. A Cunit, les restriccions de mobilitat imposades en diferents moments han posat en dubte, un cop més, el seu encaix al Baix Penedès

Cunit ha tingut sempre forts lligams amb la comarca veïna del Garraf, ja que el municipi formava part històricament de la zona d’influència de Vilanova. Però a l’hora de fer la divisió en comarques, se’ls va ubicar al Baix Penedès. Tot i això, les dinàmiques de la població no han canviat amb el pas del temps.

La relació de Cunit amb Cubelles n’és un clar exemple, reflectida a la marca del Penedès Marítim que es va impulsar fa uns anys. Els dos municipis conformen una Àrea de Salut Bàsica (ABS), integrant Cunit a la regió sanitària del Garraf. Els cunitencs, a més, tenen molta més tirada cap a Vilanova a l’hora de fer gestions que no pas cap al Vendrell.

Les restriccions per la pandèmia

La situació dels últims setze mesos encara ha reforçat més aquesta sensació. «La pandèmia ens ha fet veure que el funcionament de Cunit és molt mirant cap al Garraf i Barcelona», remarca l’alcalde del municipi, i també geògraf, Jaume Casañas.

Això s’ha constatat, per exemple, amb les restriccions de mobilitat que s’han decretat en diferents moments. Amb el pla de desescalada per regions sanitàries del juny del 2020, Cunit va quedar separada del Baix Penedès, perquè formava part de la del Garraf. Això va tenir diverses conseqüències.

Jaume Casañas.
Jaume Casañas creu que cal estudiar en quina comarca pot encaixar millor Cunit. | BP Diari

D’una banda, els ciutadans de Cunit van trobar-se de cop i volta que no podien anar a Calafell ni als altres municipis del Baix Penedès. A més a més, com que Tarragona tenia unes millors xifres de contagis que l’Àrea Metropolitana Sud, Cunit avançava molt més lent en l’aixecament de restriccions.

Però tot això que en un principi va generar moltes queixes, després es va veure d’una manera molt diferent. «Realment vam veure que el confinament per regió sanitària generava menys problemes que el confinament per comarques que es va fer a la tardor i l’hivern», afirma Casañas. En aquest segon cas, els veïns no podien anar «als comerços del polígon de Cubelles» i necessitaven permisos per anar als consultoris del Garraf.

Posar-ho tot sobre la taula

«Ens ha servit per constatar que el flux de moviment està molt més lligat al Garraf que no pas a Tarragona», reflexiona l’alcalde. Casañas també afirma que «el 90% dels problemes de Cunit coincideixen amb els que tenen els municipis del Garraf».

Tot plegat ha servit per posar el tema sobre la taula de forma incipient. Tot i reconèixer que no és una qüestió prioritària, Casañas sí que creu és un moment de posar-ho «en discussió tot». I es mostra convençut que, tard o d’hora, el tema de l’encaix del municipi «s’haurà de tractar».

«Cal trobar el millor encaix i tindria sentit treballar en clau de Garraf i no en clau de Baix Penedès», assegura el batlle cunitenc. En l’hipotètic cas que aquesta via s’explorés, Casañas reconeix que caldria fer una consulta als veïns. Una situació que pot semblar lluny, tot i que potser menys del que es pot pensar.

El canvi de municipi entre Calafell i Cunit.
El límit entre Cunit i Calafell. | ACN