Alguns alcaldes del Baix Penedès, al davant del Consell Comarcal.

El Baix Penedès es planta: elaboren un llistat de peticions a la Generalitat

El Consell d'Alcaldes traslladarà les demandes al Govern i als diputats al Parlament

Els diferents alcaldes i alcaldesses del Baix Penedès s'han posat d'acord per fer arribar a la Generalitat un llistat de les necessitats que té la comarca, amb l'objectiu d'incrementar les inversions que s'han de rebre als pressupostos del 2020. Fa dues setmanes, el Consell Comarcal va mostrar el seu enuig per la minsa aportació a la comarca en els comptes que s'han començat a tramitar al Parlament, només 1,9 milions d'euros.

Davant aquesta situació, els alcaldes han elaborat un manifest on mostren la seva «disconformitat» en el projecte de pressupostos referent a les inversions previstes per a la comarca, recordant que és la que té més atur de Catalunya i la que rep menys diners per habitant. El manifest detalla la creació d'una Taula del Baix Penedès formada pels alcaldes, diputats provincials i diputats al Parlament, junt amb el president del Consell, on s'elabori una Agenda del Baix Penedès amb les accions polítiques a desenvolupar.

Llistat de propostes

En una roda de premsa que s'ha fet al Consell Comarcal aquest dimarts 18 de febrer, diferents alcaldes de la comarca han detallat quines són aquestes propostes que s'han d'agafar de base per esmenar els pressupostos del 2020. S'han dividit en diversos àmbits. En mobilitat, es reclama una bonificació del 100% al peatge de Cubelles de la C-32, i del 50% del peatge de Vallcarca, així com més inversió a la xarxa viària i a la ferroviària.

En seguretat, la petició és de més dotació de personal i material als cossos dels Mossos d'Esquadra, els Bombers i els Agents Rurals. En educació, un dels principals reptes és solucionar el problema de la matrícula viva, per la qual cosa es demana una dotació econòmica més gran pels centres educatius. En sanitat, les demandes se centren a ampliar el servei d'Urgències, l'aparcament i el nombre de llits a l'Hospital del Vendrell, així com fer una aportació al Pla de Reforç dels serveis d'atenció primària.

Reunió amb els diputats provincials

També hi ha demandes per dotar de més recursos econòmics els serveis socials, impulsar un pla de xoc per lluitar contra l'atur, garantir la continuïtat d'Idiada al territori, o desplegar la xarxa de fibra òptica als polígons de la comarca, entre d'altres. La setmana vinent hi haurà una reunió amb els diputats comarcals, amb la intenció de fer-los arribar aquestes demandes perquè les portin al Parlament. També s'ha demanat una reunió amb el president i el vicepresident del Govern català.

El president del Consell Comarcal, Joan Sans, ha admès que totes aquestes peticions no són esmenes al pressupost, perquè no compleixen el requisit d'estar acompanyades d'una valoració econòmica. Tot i això, reclamen un «compromís ferm» del Govern per destinar més recursos a la comarca.