Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una barraca de pedra seca al Montmell.

El Baix Penedès posa en relleu els elements de pedra seca, patrimoni destacat de la comarca

S'han organitzat nou activitats en el marc de la Setmana de la Pedra Seca de Catalunya

Catalunya viurà entre els dies 19 i 28 de novembre la Setmana de la Pedra Seca, una tècnica reconeguda per la UNESCO com a patrimoni de la humanitat. En aquest marc, l'àrea de turisme del Consell Comarcal del Baix Penedès ha preparat nou activitats turístiques relacionades amb aquests elements.

L'objectiu és donar a conèixer l'important patrimoni que té la comarca en elements fets amb pedra seca, alhora que es promou un producte turístic diferent. «És una manera de generar marca a la comarca al mateix temps que recordem la nostra història», ha remarcat el conseller de Turisme, Jaume Casañas.

Els actes al Baix Penedès

Les vuit activitats es fan en diferents municipis de la comarca. Calafell, Cunit, el Vendrell i Santa Oliva han organitzat rutes guiades per descobrir aquest patrimoni. Altres pobles, com Bonastre, faran una reconstrucció d'una barraca de pedra seca.

A Albinyana es farà un taller de restauració de marges el 28 de novembre al matí. També s'ha organitzat un concurs fotogràfic a Sant Jaume dels Domenys, una xerrada a Cunit i la presentació d'un llibre sobre la pedra seca a Bellvei. Es poden consultar tots els actes i el calendari en aquest enllaç.

Homenatge als avantpassats

El divulgador de l'art de la pedra seca Robert Rovira ha destacat que amb aquesta programació «es ret homenatge als nostres avantpassats». Rovira ha recordat que molts marges de pedra seca han quedat amagats pel creixement forestal. «Després de la Guerra Civil, molts pagesos van haver de deixar els conreus i el bosc es va apoderar d'ells», ha explicat.

Activitats com aquesta poden ajudar a «recuperar la memòria» d'aquests elements, alhora que se'n reconstrueixen alguns. Antoni Bitrià, tècnic del Consorci Leader del Camp, afegeix que la recuperació d'aquests elements ha d'anar lligada «a la gestió de tot l'espai forestal».

En aquest sentit, la Setmana de la Pedra Seca vol visibilitzar i valorar aquest patrimoni, així com el teixit d'entitats i persones que en fan divulgació. Les activitats s'han organitzat de manera conjunta entre el Consell Comarcal i els ajuntaments de la comarca.