Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Baix Penedès vol mantenir la Xarxa d'Ocupació el 2019

El projecte per ajudar a inserir al mercat laboral a aturats majors de 30 anys s'ha estrenat aquest any

El curs de soldador que s'està fent dins la Xarxa d'Ocupació.
El curs de soldador que s'està fent dins la Xarxa d'Ocupació. | Consell Comarcal del Baix Penedès

 

El Consell Comarcal del Baix Penedès vol mantenir el projecte de la Xarxa d'Ocupació, iniciat aquest 2018, el pròxim 2019. Per aquesta raó, ja han demanat al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) renovar la subvenció per l'any vinent, un aspecte que, segons la consellera comarcal d'Ocupació, Maria Jesús Sequera, permetria consolidar aquest projecte, estrenat enguany com una prova pilot.

La Xarxa d'Ocupació suposa un treball en xarxa dels catorze municipis que conformen el Baix Penedès, amb l'objectiu de capacitar a persones en situació d’atur —entre sis i dotze mesos— que tinguin més de 30 anys, sense formació postobligatòria i amb ocupacions anteriors elementals i amb motivació per trobar feina.  El projecte té un cost de 199.000 euros, el 75% del qual ve subvencionat pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social i el SOC, i el 25% restant l’aporten els municipis de la comarca que hi participen. Renovar el projecte permetria fer «una formació del personal tècnic dels serveis d’ocupació», segons Sequera.

Cursos de capacitació laboral

Durant aquest 2018 s'han fet diversos cursos de capacitació, com el d'Auxiliar de Cambrer de Pisos, que es va fer abans de l'estiu, o els de Soldador i d'Operari Industrial i Logística, que acabaran aquest mateix octubre. El curs d’Auxiliar de Cambrer de Pisos, que va comptar amb una quinzena d’alumnes, ha tingut una inserció laboral de més del 75%, segons informen des del Consell.

Aquestes accions de capacitació tenen una durada de 120 hores amb activitats didàctiques especialitzades i d’altres de transversals com són la cerca de feina, el medi ambient, els riscos laborals i la igualtat d’oportunitats.  Tenen un caràcter eminentment pràctic que permet proporcionar competències de tipus professional als que les realitzen, lligades al lloc de treball. En total, aquest 2018 s'hauran atès a unes 75 persones.

Maria Jesús Sequera i Alfons Ribas, dirigint-se als alumnes d'un dels cursos de capacitació.
Maria Jesús Sequera i Alfons Ribas, dirigint-se als alumnes d'un dels cursos de capacitació. | Consell Comarcal del Baix Penedès

 

Ajustar l'oferta a la demanda empresarial

Per acabar aquest primer any encara queden per fer les píndoles formatives, unes accions personalitzades amb tutories individuals. El regidor d’Ocupació de l’Ajuntament de l’Arboç, Alfons Ribas, destaca que «totes aquestes persones que es formen en aquestes accions assoliran una inserció laboral que s’ajusta a la demanda empresarial». «Cal pensar que moltes d’aquestes persones ja realitzen entrevistes amb empreses mentre encara fan la formació», apunta Ribas.

Agnès Ferrer, alcaldessa de la Bisbal del Penedès, afirma que, pels municipis que no tenen servei d’ocupació, treballar en xarxa suposa una gran oportunitat. «Podem disposar d’una acció tècnica i d’una informació que fins ara no teníem a l’abast», apunta l'alcaldessa, que creu que la Xarxa d’Ocupació del Baix Penedès ha de venir a resoldre «la manca de treball coordinat, i no només a la comarca, sinó ajudant a ampliar l’acció estratègica amb comarques veïnes».