El xoriguer comú que ha mort electrocutat a Banyeres.

Banyeres denúncia l'electrocució d'un falcó protegit per una torre no aïllada

Lamenten que no és el primer cop que passa una cosa així

L'Ajuntament de Banyeres del Penedès ha denunciat públicament la mort d'una espècie protegida al seu municipi per culpa d'una torre de mitja tensió que no estava degudament aïllada. Es tracta d'un xoriguer comú, que pertany al gènere falcó, concretament un falcó tinnunculus, el qual ha mort electrocutat. Des del consistori han lamentat aquest fet, assegurant que no és el primer cop que passa una cosa així. 

Per això han criticat la «falta de sensibilitat per part d'Endesa per resoldre aquest problema amb un simple aïllant». Des de Banyeres afirmen que la pèrdua d'animals com aquest xoriguer o, com ha passat altres cops, un aligot comú o un duc, suposen «un fort cop per aquest grup de depredadors que ajuden els agricultors de la zona en el control natural de rosegadors i conills».

Una au que ajuda a controlar les plagues al món agrícola

El xoriguer comú és una au rapinyaire que ajuda a control possibles plagues tant al medi agrícola com a l'urbà. Per això, des del consistori banyerenc s'esforcen a remarcar que «el valor ecològic de la seva feina és incalculable», com també ho és el d'altres espècies de mamífers com la guineu (vulpes vulpes), la geneta (genetta genetta) o la fagina (martes foina).

Per tot plegat, l'Ajuntament de Banyeres del Penedès ha anunciat que denunciarà aquest fet a Endesa perquè resolgui aquest problema i no es torni a repetir, impulsant una revisió de les torres d’electricitat del municipi amb risc per la fauna. El consistori també estudia si això pot concórrer en un delicte ecològic, per ser una espècie protegida per la Llei de Protecció dels Animals (llei 2/2008). El que sí que han fet ha estat denunciar aquests fets al Cos d'Agents Rurals perquè determinin les accions legals pertinents.

També et pot interessar: