Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un veí, passejant pel Barri Ferroviari de Sant Vicenç de Calders.

El Barri Ferroviari del Vendrell es fa sentir per trencar «la barrera de vidre»

La colònia demana ser tractada com «un barri més» del Vendrell

Un veí, passejant pel Barri Ferroviari de Sant Vicenç de Calders.
Un veí, passejant pel Barri Ferroviari de Sant Vicenç de Calders. | Àngel Ullate

 

El Barri Ferroviari de Sant Vicenç de Calders ha revifat. Des de fa uns dos anys, els veïns del barri han començat a fer sentir la seva veu, reivindicant el llegat i la importància que té aquest assentament únic a Catalunya i exigint una sèrie d’actuacions tant a l’Ajuntament del Vendrell com a Adif, propietari d’aquest espai.

Aquest és un impuls que s’ha donat, en bona part, gràcies a la creació de l’Associació per a la Preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders, ara fa dos anys justos, que ha combinat el seu treball amb el de l’Associació Familiar Ferroviària, que aglutina bona part dels veïns del barri. «Vam néixer amb l’objectiu de donar a conèixer aquest lloc, de trencar la barrera de vidre que separa el barri de la resta del municipi, per explicar el seu passat laboral i, en definitiva, per dir que som aquí», resumeixen des de l’Associació per a la Preservació del barri.

Preservar la colònia sencera

Des del principi, l’associació ha tingut un objectiu clar, preservar tot el conjunt d’edificacions de la colònia, amenaçades per un pla urbanístic de l’Ajuntament del Vendrell de l’any 2007, que preveia l’enderroc gairebé complet de la zona, mantenint només un dels pavellons. Això sembla que s’ha aconseguit, perquè fa unes setmanes, el regidor d’Urbanisme, Josep Mercadé, avançava que el consistori havia iniciat els tràmits per declarar el conjunt Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), i així poder-lo protegir.

Aquest anunci ha fet que els veïns i l’associació tinguin un «optimisme amb reserves», segons afirmen a aquest mitjà, ja que caldrà veure com es porta a la pràctica i quina és la reacció d’Adif. «La preservació de la colònia ha de venir acompanyada d’una tasca de manteniment perquè els edificis es conservin en bon estat», explica Eduard Martínez, president de l’Associació. Això és una cosa que ara no passa. Adif va deixar d’invertir en el barri fa temps, i alguns pisos i pavellons presenten deficiències importants, com el pavelló A, que s’ha deixat de fer servir per part dels residents.

Vista dels diferents pavellons del Barri Ferroviari de Sant Vicenç de Calders.
Vista dels diferents pavellons del Barri Ferroviari de Sant Vicenç de Calders. | Àngel Ullate

 

Visita de polítics al barri

L’associació ha iniciat un contacte costant amb l’Ajuntament del Vendrell els últims mesos. El passat dissabte 19 de gener van convidar polítics de diferent color a veure l’estat actual del barri, i van aprofitar per fer-los diverses peticions. Una d’elles era que «d’una vegada per totes, la colònia ferroviària sigui vista i tractada per part de l’Ajuntament com un barri més del municipi». Per això demanen millores en la senyalització del carrer principal, arreglar la zona de contenidors, que ara sembla una deixalleria incontrolada, que l’enllumenat passi a mans municipals, solucionar els problemes de clavegueram que hi ha des del 2014, i que hi hagi un manteniment de les zones comunes.

Per poder tirar endavant aquestes mesures, l’associació demana «una reunió a tres bandes entre els veïns, Adif i l’Ajuntament, ja que quan parlem per separat amb ells tenim la sensació que es passen la pilota amb l’excusa de la propietat».  Creuen que, amb un bon treball, es podria conservar el conjunt històric com un element patrimonial que podria ser «un actiu cultural i turístic» del municipi.

Runa acumulada en una zona del Barri Ferroviari.
Runa acumulada en una zona del Barri Ferroviari. | Àngel Ullate

 

Ocupacions d’habitatges

Com passa a molts llocs del Vendrell, el Barri Ferroviari també ha patit els últims anys un augment de les ocupacions d’habitatges. Els veïns no volen criminalitzar els que han ocupat els pisos, però admeten que la convivència no sempre és fàcil. Una de les peticions que veuen més important des del barri és que els Serveis Socials facin un estudi de la situació de vulnerabilitat d’aquestes famílies i engegui «un procés d’acompanyament i ajudes».

Actualment a la colònia hi poden viure prop de 200 persones, entre els residents i els ocupes. «És el moment que hi viu més gent des dels anys 60», explica Martínez. El barri manté la seva capella, on es fa missa en algunes ocasions, i la Festa Major del primer cap de setmana d’agost. També disposen d’una sala per fer actes on abans hi havia l’escola. L’associació per a la Preservació de la Colònia hi ha fet conferències i també es fan visites periòdiques perquè els ciutadans coneguin el barri. «Anem fent passos a poc a poc, i esperem que en algun moment puguem tenir el suport econòmic d’alguna administració», conclouen.

El Barri Ferroviari de Sant Vicenç de Calders.
El Barri Ferroviari de Sant Vicenç de Calders té més de 100 anys d'història. | Àngel Ullate