Els autors del llibre sobre les fonts públiques del Vendrell.

La Biblioteca Terra Baixa acull la presentació del llibre sobre les fonts públiques del Vendrell

El volum recull totes les fonts que hi ha o hi ha hagut a la via pública

El llibre 'Les fonts públiques del Vendrell' es presentarà aquest divendres 10 de desembre a la Biblioteca Terra Baixa. Aquest és un volum elaborat per Assumpció Querol, Maria Ramon, Soco Velasco i Jaume Nin. Editat a la Impremta Ramon, ha comptat amb el suport de la Diputació de Tarragona i Òmnium Cultural.

Tal com els seus autors van avançar a TarragonaDigital el passat març, el llibre recull les fonts que hi ha a la via pública al municipi. Inclou les que es poden trobar actualment i les que ja han desaparegut, fruit d'un ampli treball de documentació. A més s'acompanya de nombroses fotografies —actuals i antigues— i mapes amb la localització de les fonts. 

Inventari per nuclis

El llibre s'estructura per nuclis, començant pel del Vendrell i seguint per Sant Vicenç de Calders, les platges i les urbanitzacions. Al final de cada capítol hi ha un inventari amb totes les fonts que hi ha a cada nucli i on es poden trobar. També s'explica l'evolució que han tingut moltes d'aquestes fonts al llarg dels anys. 

La iniciativa va sorgir durant el confinament, ja que els quatre autors viuen molt a prop i es trobaven als balcons. D'allí en va sortir la idea de fer un llistat de les fonts públiques, que es va començar a posar en pràctica amb el desconfinament. Durant un any van recopilar la informació i es va completar amb l'arxiu fotogràfic de Jaume Nin. 

La part final va ser la de buscar complicitats per poder editar el llibre, una cosa que finalment s'ha pogut fer realitat. Aquest divendres a la Biblioteca Terra Baixa ells mateixos explicaran tot allò que ha envoltat l'elaboració d'aquest volum. La presentació tindrà lloc a les set de la tarda.

La plaça Vella del Vendrell, a finals del segle XIX
Imatge antiga de la plaça Vella del Vendrell, amb una font ja desapareguda a l'esquerra. | Cedida