Segona trobada de la Xarxa d'Ambaixadors del Bon Tracte

La Bisbal ha acollit la segona trobada de la Xarxa d'Ambaixadors del Bon Tracte

Es van presentar dos peces audiovisuals i es va llegir un manifest

La Bisbal del Penedès ha estat la seu, aquest dimecres, de la segona trobada de la Xarxa d’Ambaixadors del Bon Tracte

Durant la reunió s’ha presentat el Servei Bon Dia de la Bisbal del Penedès, s’ha presentat l’audiovisual ‘Persones Grans. Grans Persones’ i s’ha llegit el ‘Manifest en contra de la discriminació a les persones per la seva edat’.

L’acte ha servit per continuar generant sinergies entre els diferents actors que s’han afegit a aquesta xarxa.

Des d’Ajuntaments — com és el cas del de la Bisbal del Penedès — a entitats, treballadors i treballadores socials i persones que tenen la inquietud de formar part d’aquest projecte.

Es persegueix l’objectiu de «treballar pel col·lectiu de la gent gran, dignificar els seus drets, treballar pel bon tracte i contra els maltractaments i per tot allò que estigui al voltant o faci referència a les persones grans». 

Així ho ha explicat la portaveu de la xarxa, Jerusalem Torra, que ha afegit que «la intenció és crear un projecte on donar visibilitat i eines per transmetre una imatge positiva del col·lectiu de la gent gran».

La regidora de la Gent Gran i Benestar Social, Paqui Cepas, ha presentat el Servei Bon Dia als assistents, «un servei que va començar quan es va detectar que hi havia molta gent gran que vivia sola al municipi i aleshores es va plantejar la possibilitat de  trucar  aquestes persones per mantenir un contacte i fer-ne un seguiment». 

Una de les voluntàries del servei, la Puri González, ha explicat que diàriament «es truca a les persones grans, que sempre estan esperant amb molta il·lusió la trucada». 

La Puri ha compartit amb els assistents que «quan fas aquest voluntariat et sents molt bé, perquè veus l’alegria que li dona a la gent gran que els telefonis i et tracten com si fossis algú molt important per a ells».

La regidora Paqui Cepas ha afegit que «durant l’estat d’alarma el voluntariat es va oferir per trucar des de casa els usuaris, amb l’objectiu de donar continuïtat al servei. Així, quan detectaven que les persones grans del municipi tenien alguna mancança — de menjar o medicació — s’adreçaven a l’Ajuntament perquè aquest pogués fer arribar a aquestes persones tot allò que necessitessin». 

La regidora de la Gent Gran ha explicat que «generalment cada any es fan dues trobades en què fem coincidir les voluntàries i els voluntaris amb els usuaris i les usuàries del servei, un acte molt bonic perquè moltes vegades és aquell dia quan es coneixen en persona». 

No obstant això, les persones usuàries del servei ja saben més o menys amb qui estan parlant perquè l’Ajuntament edita, cada any, un calendari amb les fotos de les voluntàries. Així els usuaris tenen una referència visual d’aquella veu, és a dir, saben amb qui estan parlant. 

Tanmateix, «el diumenge passat vam fer una festa dedicada a les persones majors de  65 anys  al pati de l’escola Ull de Vent, que va comptar amb l’actuació musical del Duet Alma».

«Com que enguany no hem pogut fer les trobades que fèiem fins ara, entre el voluntariat i les persones usuàries del servei, a causa de les restriccions i les mesures de la pandèmia, doncs vam fer aquest acte, que vam titular ‘Dedicat a tu’». 

Per una altra banda, la regidora ha explicat que «l’equip de govern està treballant per augmentar els serveis  cap a la gent gran, més enllà dels que ja es duien a terme fins ara, com ara les activitats del Racó de la Gent Gran, l’activitat física, l’estimulació cognitiva, etc.».

A més, ha explicat que ara «s’estan ampliant diversos  locals socials  d’urbanitzacions bisbalenques i la intenció de l’equip de govern és portar-hi també activitats adreçades a la gent gran, perquè no s’hagin de desplaçar».

Durant la segona part de l’acte s’ha projectat l’audiovisual ‘Persones Grans. Grans Persones’. Està realitzat per l’ARC Serveis Assistencials i produït per Canal Calafell, que mostra imatges i perfils de persones reals que trenquen amb els estereotips i falses creences sobre la vellesa. 

Per acabar, la regidora de la Gent Gran de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès, Paqui Cepas; i la portaveu de la xarxa d’Ambaixadors del Bon tracte, Jerusalén Torra, han llegit el ‘Manifest en contra de la discriminació a les persones per la seva edat’, que ja podeu descarregar.