La Fira de la Bisbal de l'any 2018.

La Bisbal del Penedès celebra el 150è aniversari de la seva Fira d'octubre

Amb motiu de la commemoració, s'han preparat nombroses activitats i una campanya comercial

La Bisbal del Penedès celebrarà aquest cap de setmana la seva edició número 150 de la Fira d’octubre. Una commemoració prou important perquè el consistori hagi preparat un bon nombre d’activitats que ja han començat i que culminaran el diumenge 3 d’octubre. Es pot consultar el programa complet en aquest enllaç.

Campanya comercial i concurs d’Instagram

Entre elles hi ha la campanya comercial ‘Rasca i guanya’ que es va iniciar el 24 de setembre i compta amb la participació de 27 establiments. Repartiran un total de 664 premis i descomptes entre els clients, a través de targetes que es donaran per despeses superiors als deu euros.

També està en marxa ja el Concurs d’Instagram, per captar l’ambient de la fira a través de fotografies o vídeos. El concurs compta amb diverses categories i un premi per a cadascuna d’elles, consistent en lots de productes agroalimentaris de proximitat. En aquest enllaç es poden consultar les bases del certamen.

El divendres 1 d’octubre hi haurà un tast de productes bisbalencs al Centre Municipal de Cultura (CMC) a les 19.30 hores. Anirà a càrrec d’Oli Torclum, en col·laboració amb el restaurant Ull de Llebre i els Cellers Domenys. L’acte, pel qual cal reserva prèvia, comptarà amb la presència de Lluís Gil i les seves històries de la fira.

Diumenge de fira

El diumenge 3 serà el de la Fira, amb la inauguració a les 11.00 hores a la plaça de l’Església amb un parlament de l’alcaldessa. Tot seguit es podrà gaudir de les diferents parades de gastronomia, artesania i entitats, junt amb exhibicions de puntes de coixí. A la plaça Major hi haurà la ‘Fira a l’antiga’, amb una mostra d’animals i jocs gegants de fusta.

També hi haurà la tómbola parroquial, tallers musicals i un concert de la formació Lauzeta. La Fira es tancarà amb el sorteig dels lots de productes relacionats amb la campanya ‘Rasca i guanya’.

Balls a la Fira de la Bisbal del 2018.
La Fira de la Bisbal també compta amb actuacions de grups de cultura popular. | Cedida

Des del 1870

Va ser a finals de l’any 1870 quan l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès va convocar els veïns del poble per debatre si calia impulsar una fira amb caràcter anual. Feia anys que hi havia reclamacions en aquest sentit, i els diferents caps de casa van assistir a la convocatòria per escollir la data.

Per unanimitat es va triar el primer diumenge d’octubre, quan la verema ja estava enllestida i era un bon moment per proveir-se de bestiar. També es va fixar que la fira durés tres dies i s’allargués fins al dimarts. Així doncs, la plaça Major o els actuals carrers de Guimerà i Llibertat van esdevenir el centre neuràlgic, on s’exposaven productes bàsics de la casa i el camp.

En anys posteriors es van afegir al certamen la música i els balls, que van triomfar més que la venda d’animals. Als anys 30 del segle XX semblava més una Festa Major que una fira, amb cercavila, balls amb orquestra i partit de futbol. Tot i això, l’esperit comercial no es va perdre, i es va anar adaptant als canvis del temps.