L'edifici de l'antic cinema Brisamar de Coma-ruga.

El Brisamar de Coma-ruga, deu anys tancat i amb un futur incert

El cinema teatre va viure la seva última sessió el 10 de juny del 2012 | L'edifici s'ha deteriorat durant l'última dècada, esperant un projecte per tornar a la vida que no arriba

L’antic cinema teatre Brisamar de Coma-ruga compleix aquest mes de juny els deu anys del seu tancament. Va ser el diumenge 10 de juny del 2012 quan l’històric cinema va viure la seva última sessió. ‘El exótico Hotel Marigold’, ‘De tu ventana a la mía’ i ‘Intocable’ van ser els últims films que es van projectar a les seves sales.

El tancament del Brisamar no va ser un fet especialment sorprenent aquell 2012. El cinema arrossegava una sèrie de mancances importants i necessitava una inversió d’envergadura per adequar-se a la normativa vigent. Només quatre anys abans l’Ajuntament l’havia comprat per 1,2 milions d’euros per evitar que sortís a subhasta.

Amb aquella compra s’havia volgut preservar l’edifici, pel lligam que tenia amb el nucli de Coma-ruga. Però quatre anys després el consistori admetia que el cinema necessitava una remodelació rellevant que no era capaç d’assumir. «En la situació de crisi actual, les quantitats econòmiques no són assumibles per part de la corporació local», apuntaven des de l’Ajuntament.

Per això es va prendre la decisió de tancar-lo, això sí, afegint que es buscaria la manera de reprendre les seves activitats. Així ho expressaven des del consistori en una nota de premsa enviada als mitjans. «Malgrat el tancament, se cercaran les idees i els recursos que calguin per donar continuïtat a les activitats de l’edifici quan la situació econòmica ho permeti».

Deu anys de deteriorament

Han passat deu anys d’aquell moment i és evident que l’Ajuntament no ha trobat encara les circumstàncies adequades per reactivar el Brisamar. Deu anys en els quals l’edifici s’ha anat deteriorant per dins i per fora. Tot i que es va tapiar per evitar el vandalisme, les imatges dels que han pogut entrar al seu interior mostren el seu estat deplorable.

Una de les poques actuacions que s’han fet ha estat la restauració dels mosaics de Santiago Padrós que hi ha a la façana. Uns mosaics que daten del 1961, any en què es va construir l’edifici. Recentment, des de la regidoria de Platges han anunciat un projecte per recuperar l’edifici i ubicar-hi un espai «d’esport i salut».

Dubtes sobre el seu futur

El nou espai portaria el nom de ‘Brisamar, cos i ment, i es miraria de tirar endavant amb fons europeus. La regidora de Platges, Bàrbara Peris, va apuntar fa pocs dies a RTV el Vendrell que aviat estarà enllestit l’avantprojecte. Però els dubtes sobre si es podrà mantenir l’actual estructura o si caldrà enderrocar l’edifici i fer-lo de nou —com el Tabaris— es mantenen.

Peris s'emplaça a la redacció del projecte per donar més detalls, tot i que sembla difícil que aquest es pugui dur a terme a curt termini. A menys d’un any de la finalització de l’actual mandat, caldrà veure si el projecte es pot tirar endavant abans de les pròximes eleccions. En cas contrari, la seva execució dependria del govern que es formés a partir del 2023.

Imatge antiga del cinema teatre Brisamar.
El Brisamar es va construir a Coma-ruga l'any 1961. | Museus del Vendrell / Col·lecció família Sivill Fuentes

Construït el 1961

El Brisamar es va construir el 1961 per part de la Societat Hotelera Brisamar SA, responsable de la urbanització de bona part d’aquest nucli. Situat a l’avinguda de Brisamar, ocupava una superfície de 2.047 metres quadrats, amb dues terrasses, cafeteria i una sala amb aforament per a 360 persones. Una posterior remodelació en va doblar la seva capacitat, fins a arribar als 700 espectadors.

Durant l’època franquista, l’equipament acollia els ‘Festivals d’Espanya’, una campanya artística del Ministeri d’Informació i Turisme per fomentar la música, la dansa i el teatre. El 1969 va rebre la classificació de cinema d'estrena, després de fer diverses millores tècniques. En aquells anys funcionava només durant la temporada alta, de juny a setembre.

El 1971 va patir el primer canvi de propietat, passant a mans de l’empresa Ricol SA de Tarragona, que entraria en fallida dos anys després. Aleshores el va arrendar Jordi Pell Soldevila, que es va convertir en l’empresari exhibidor del cinema. El seu tresorer era Joan Toldrà, que acabaria quedant-se amb el cinema el 1975.

Toldrà va ampliar les seves activitats, va fer dues sales més i va estendre el seu funcionament a tot l’any. Durant els anys setanta i vuitanta, el Brisamar va viure els seus millors anys, amb molt de públic i sent un referent. Però la situació va començar a canviar a mitjans dels noranta, amb una pèrdua d’espectadors que ja no s’aturaria fins al seu final.