El primer bus autònom de Catalunya ja circula pel Vendrell

La gira del bus Érica recala al Vendrell fins al dissabte 6 d'octubre

Tots els ciutadans del Vendrell ja poden viure l'experiència de circular dins d'un vehicle autònom sense conductor, una vivència puntual que d'aquí a uns anys serà una realitat a molts llocs. El bus autònom Èrica, el primer vehicle sense conductor que circula pels carrers de Catalunya, ha arribat aquest dimecres 3 d'octubre a la capital del Baix Penedès, i està obert perquè tots aquells que ho desitgin comprovin com funciona i facin un curt trajecte al seu interior.

El bus està situat al carrer de Narcís Monturiol, al costat del pàrquing del Pèlag, i fa viatges d'uns 200 metres al llarg d'aquest carrer. Ho anirà fent cada matí i cada tarda fins al dissabte 6 d'octubre. El Vendrell forma part d'una gira per vuit ciutats catalanes organitzada per l'Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) i la Generalitat. Al Vendrell han rebut el suport de l'Ajuntament i d'Autocars del Penedès, que és qui té la concessió del transport públic en bus a la ciutat. Bon Preu i el RACC patrocinen la gira.

Un ciutadà entra al bus autònom per una plataforma adaptada.
Un ciutadà entra al bus autònom per una plataforma adaptada. | BP Diari

 

Els primers vehicles autònoms a les ciutats, el 2020

Joan Prat, director general de l'AMTU, ha apuntat que aquesta experiència serveix per «acostar el primer bus autònom que circula per Catalunya al territori, perquè els ciutadans puguin veure què és i com es pot fer servir». Prat afirma que «cap al 2020 ja es podrà veure algun d'aquests vehicles circulant per Catalunya, si bé que serà com a llançadora o complement a la xarxa de transport habitual». De moment, en aquesta gira han de circular de forma restringida, raó per la qual el carrer de Narcís Monturiol ha estat tallat al trànsit.

El bus Érica pot agafar velocitat de fins a 40 km / hora, si bé en els trajectes que fa al Vendrell no passa dels 10. El bus, que és elèctric al 100%, circula amb un sistema GPS de gran precisió i els captors làsers que té a l'exterior permeten detectar els obstacles. El regidor de Transports del Vendrell, Kenneth Martínez, ha explicat que vehicles com aquest poden servir «per connectar els barris amb el centre de la ciutat». Eva Serramià, presidenta del Consell comarcal del Baix Penedès, creu que també poden ser de gran ajuda «pels pobles amb carrers estrets i costeruts, i per enllaçar els diferents nuclis». Fins ara, unes 7.000 persones han pujat ja al bus Érica.