La caiguda de l'hoteleria frena la creació de llocs de treball al Baix Penedès

La patronal reitera la necessitat de diversificar l'economia davant els problemes del tercer sector

El Baix Penedès i tota la Costa Daurada no han registrat durant aquest passat estiu les xifres d’ocupació hotelera dels últims anys. Fa setmanes que ho venen anunciant des del sector, i així ho constata l’últim Informe de Conjuntura Econòmica de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP). Tot i que l’informe analitza el primer semestre de l’any —és a dir, de gener a juny del 2018—, en ell ja es confirma la frenada del sector serveis al Baix Penedès, causada principalment per la «caiguda sobtada de l’hoteleria» a l’inici de la temporada d’estiu, al mes de juny.

Des de la patronal penedesenca afegeixen que les dades dels mesos de juliol i agost han confirmat aquesta tendència. «A tota Catalunya les xifres han estat molt dolentes, inclús catastròfiques, una tendència que al Baix Penedès ja es denotava a principis d’estiu», apunta Isidre Also, secretari general de la FEGP. Això, en una economia com la del Baix Penedès, que depèn tant del tercer sector, té afectacions importants. La comarca ha frenat la creació de llocs de treball, amb un creixement durant el primer semestre del 2,4%, un dels més modestos de tot el país i per sota de la mitjana catalana, que ha estat del 3,1%.

Diversificar l'economia i apostar per la indústria

Per David Moreno, d’Activa Prospect, l’empresa que s’encarrega de fer els informes de conjuntura econòmica de la FEGP, la caiguda del turisme es deu a diversos factors. «Els canvis geopolítics han fet que entrin nous mercats que són competidors directes amb el nostre, com Egipte, Tunísia o Turquia, però també hi ha hagut causes meteorològiques, que tenen molta incidència en el client interior», afirma Moreno. Isidre Also afegeix que el sector també necessita urgentment «una millora de la qualitat dels serveis».

Però si alguna cosa mostra aquesta frenada del tercer sector, és que el Baix Penedès necessita diversificar més l’economia per no dependre només del turisme. Tal com destaca David Moreno, «l’Alt Penedès és una comarca amb l’economia més diversificada, això la fa menys susceptible als canvis del mercat». La FEGP ja fa temps que reclama una aposta clara per la indústria i la logística a la comarca, que creuen que és la gran oportunitat. «Avui dia, la indústria busca espais on hi ha logística, i no a l’inrevés, per això tenim una gran oportunitat per créixer», assegura Also. I posa els exemples de la Bisbal i Banyeres del Penedès.

Bon comportament de la construcció i la indústria

La indústria, de fet, segueix marcant una bona tendència al Baix Penedès després de la crisi, i el primer semestre del 2018 és el segon sector que més creix en llocs de treball (4,4%) per darrere de la construcció (5,7%). Els serveis situen el seu creixement en un 2,5%. «El Baix Penedès s’està reindustrialitzant, i això dona consistència a l’economia», opina David Moreno. La patronal penedesenca creu que aquest és el camí que cal seguir.