Una de les platges de Calafell.

Calafell posarà 25.000 plantes més a la platja per retenir la sorra

D'aquesta manera es completarà la naturalització des de l'Estany fins al límit amb Cunit

Calafell ha anunciat la posada en marxa del projecte de naturalització de les seves platges. Una iniciativa que el consistori va acordar amb el servei de costes de l'Estat abans de la pandèmia. La decisió es va prendre perquè la prova pilot del 2019 a la zona dunar del carrer del Guadalquivir va donar bons resultats.

Abans de l'estiu es posaran 25.000 plantes entre el carrer del Guadalquivir, al límit amb Cunit, i la platja de l'Estany. La inversió que farà l'Estat serà de 300.000 euros i inclourà també la instal·lació d'uns canyissos per captar sorra. La naturalització arribarà fins a la plaça del Mil·lenari, un sector que necessitarà una actuació especial pel seu delicat estat.

Projecte pioner als municipis amb platges urbanes

Des de l'Ajuntament de Calafell han remarcat que aquest és un projecte pioner al país. El municipi serà el primer amb platges 100% urbanes que implantarà un sistema de dunes per retenir la sorra. És una de les propostes que s'han fet a nivell tècnic per evitar l'erosió del litoral i combatre l'embat dels temporals.

El regidor d'Ecologia Urbana, Aron Marcos, ha admès que una actuació com aquesta en platges que són 100% urbanes «és complexa». El regidor entén que part de la ciutadania pot no entendre el projecte, però ha remarcat que es basa «en l'evidència científica». «Els sistemes dunars han funcionat allí on s'han implantat, també al nostre municipi», assevera Marcos.

Tot i admetre que les dunes es mengen una part de la platja, el regidor puntualitza que «no afecten els usos que sempre li hem donat». «Són perfectament compatibles, i es guanyen o recuperen més coses, com una major biodiversitat», ha afegit Marcos. Com a exemple d'això, apunta, hi ha l'èxit de la cria del corriol camanegre dels últims estius.

Un altre aspecte a valorar del full de ruta calafellenc pel litoral és la desconstrucció d'elements urbanístics que estan sobredimensionats. En aquest punt, l'Ajuntament ja ha avançat que està estudiant eliminar la plaça del Mil·lenari.