Un treballador de la neteja viària de Calafell.

Calafell assigna una zona a cada escombriaire per potenciar la proximitat

Des de l'Ajuntament creuen que d'aquesta manera millorarà la interacció amb el veïnat

L'Ajuntament de Calafell segueix introduint novetats al servei de neteja viària, que va municipalitzar el passat 2021. Una d'elles és que s'ha dividit el municipi en zones i aquestes s'han assignat als diferents treballadors. D'aquesta manera, els escombriaires tindran sempre la mateixa ruta, que faran per una zona concreta.

Segons el regidor d'Ecologia Urbana, Aron Marcos, amb això es garanteix que els treballadors «coneixen bé la seva zona i els punts que són conflictius». De la mateixa manera, el regidor creu que també millorarà la interacció amb el veïnat de la zona. Tot això, afegeix, comportarà una millora de la neteja als carrers i els espais públics que es podrà copsar ben aviat.

Aquesta sectorització no s'aplica només amb la tasca dels escombriaires, sinó que també es farà amb els escombrats mecanitzats. El personal serà assignat a cada sector de manera permanent. Marcos afegeix que aquestes mesures suposen, en definitiva, un reforç per la figura «de l'escombriaire de tota la vida».

Un mínim de dues vegades a la setmana a cada zona

El regidor aclareix que l'escombrat a mà no es pot aplicar als prop de 200 quilòmetres de carrers que té el municipi. Però sí que serveix per reforçar les zones de molta afluència, com ara la platja, el centre de Segur o el nucli antic. Des del consistori garanteixen que amb les noves mesures es passi a netejar un mínim de dos dies a la setmana a totes les zones.

En alguns casos, segons l'Ajuntament, es passa un cop cada set dies, mentre en altres es fa amb freqüències alternes inferiors. També es diversifiquen els mitjans, que poden ser manuals, mecànics o mixts, «però sempre garantint un mínim de dos dies per setmana». Quan el municipi va consumar la recuperació de la gestió directa del servei, ja va anunciar que faria nombrosos canvis.