Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Calafell dona el «bon dia» a una trentena d'avis i àvies del municipi

És un servei per combatre la soledat de la gent gran i saber el seu estat

Hem de cuidar de les persones més vulnerables quan fa calor
La gent gran de Calafell rep una trucada cada matí.  | Arxiu

 

Tal com ja fan altres municipis del Baix Penedès, com la Bisbal, l'Ajuntament de Calafell ha posat en funcionament el programa «Bon dia»,  amb el qual es fa una trucada telefònica cada matí, de dilluns a divendres, a una trentena d'avis i àvies del municipi que viuen sols. És un programa que té com a objectiu evitar que els avis se sentin sols i, alhora, detectar qualsevol problema que puguin tenir. 

La Fundació Santa Teresa del Vendrell és la que desenvolupa aquesta tasca, mitjançant un grup de voluntaris que han rebut una formació. Els avis i àvies que reben la trucada tenen més de 75 anys i viuen sols o amb una altra persona també gran.  A més de donar-los el bon dia, la trucada serveix per preguntar-los si es troben bé o tenen alguna necessitat. També se'ls pregunta per si s'han pres la medicació corresponent, com han passat la nit o el que han menjat. 

Si els avis no contesten, s'activa una alarma

Des del consistori calafellenc, la tinent d'alcalde de Qualitat de Vida, Helena Rubio, explica que, si algun dels avis no contesta a la trucada, s'activa una alarma «i es mira d’esbrinar que no hagi passat res, per actuar si cal». Això pot comportar que s'activi una ambulància o que es faci alguna actuació des dels Serveis Socials. La regidora afegeix que aquest programa també serveix perquè la gent gran «guanyi seguretat i puguin pal·liar el sentiment de solitud».

Al padró de Calafell hi ha prop de 500 persones més grans de 80 anys, moltes de les quals viuen en urbanitzacions que estan allunyades del nucli de la població, cosa que pot fer augmentar la sensació d'aïllament. Amb la trucada es vol combatre aquest aspecte, així com altres aspectes com ara detectar les persones que necessiten comptar amb el servei de teleassistència. Abans de posar en marxa el programa, l’Ajuntament va enviar una carta als possibles usuaris per informar-los d'aquest i demanar-los autorització per a trucar-los. Tots els que vulguin prendre part, sigui com a usuaris o com a voluntaris, poden contactar amb la Fundació Santa Teresa al telèfon 977 667 111, o mitjançant el correu electrònic nuria.gomez.martinez@fundaciosantareresa.org.