Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El servei de distribució d'aigua de Calafell.

Calafell consuma la municipalització de l'aigua, la més ambiciosa pel seu volum

Amb un cost anual de sis milions d'euros, el servei serà assumit a partir de l'1 de juliol per CEMSSA

Primera va ser la neteja viària, després la recollida de residus i ara, l'aigua i el clavegueram. L'Ajuntament de Calafell segueix amb la seva línia de recuperar la gestió directa dels serveis més importants que es presten al municipi. Aquest 1 de juliol, el consistori consumarà definitivament la municipalització de l'aigua i el clavegueram, un servei que serà assumit per l'empresa municipal CEMSSA.

Tal com reconeixen des del mateix consistori, es tracta de la municipalització més ambiciosa, tant pel seu volum, com per l'import econòmic. El servei té un cost de sis milions d'euros anuals i una quinzena de treballadors que seran subrogats per CEMSSA, així com les instal·lacions. Els últims 25 anys ha estat externalitzat a l'empresa Sorea, recentment absorbida per Agbar.

Una nova etapa

«És un repte difícil per la seva complexitat», admeten des del govern municipal. Però això no espanta l'Ajuntament calafellenc, que ha fet una intensa tasca preparatòria els mesos anteriors. «Ha estat una municipalització preparada a fons, tant en els estudis previs, com en la fase de transició», explica el regidor d'Ecologia Urbana, Aron Marcos.

I és que, tal com recorda el regidor, aquest és un servei de primera necessitat «que no es pot aturar en cap moment». L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, està convençut que amb aquesta decisió s'entra «a una nova etapa». Una etapa «que permetrà millorar el servei, com ja ha passat amb altres dels quals s'ha recuperat la gestió directa».

Des del govern local tenen clar que aquest pas permetrà un estalvi econòmic, absorbint els costos creixent i evitant apujar tarifes. També es tindrà «un control més directe del servei, que el farà més eficient en el funcionament ordinari, i més ràpid i àgil davant les incidències». Un dels objectius, de fet, és emprendre la renovació de la xarxa que afirmen que està «obsoleta» i presenta «pèrdues de cabal preocupants».

Unes actuacions que implicaran també la renovació de carrers, amb projectes que el consistori ja té elaborats. En aquest sentit es preveu tirar endavant un paquet d'inversions de setze milions d'euros en els pròxims anys. Entre les mesures previstes també n'hi ha per detectar ràpidament les fugues, a través de la digitalització de la xarxa.