Diversos coets i petards.

Calafell demana que s'usi pirotècnia lluminosa i no sorollosa per Sant Joan

El consistori està elaborant una normativa per regular aquest àmbit

L'Ajuntament de Calafell torna a incidir que la revetlla de Sant Joan d'aquest any sigui «respectuosa amb les persones sensibles i els animals». Com ja va fer el passat 2021, el consistori demana que es prioritzi l'ús de pirotècnia lluminosa per davant de la sorollosa. Per això ha emès un seguit de consells per a la ciutadania.

El govern local està preparant des de fa temps una ordenança que reguli l'ús de la pirotècnia per part dels ciutadans i les entitats. Un dels objectius que l'Ajuntament s'havia fixat era eliminar-la en les celebracions locals en un període de sis anys. Pel que fa a l'ús particular, només es podria fer servir amb una autorització prèvia i durant un horari concret.

Recomanacions de cara a la nit de Sant Joan

Des del govern ja van apuntar que, abans de portar la normativa al ple, es farà una consulta perquè la ciutadania pugui fer aportacions. De moment, i amb l'ordenança encara en procés d'elaboració, des del consistori es limiten a fer recomanacions de cara a festivitats com Sant Joan.

Entre elles hi ha que el seu ús es limiti només a la revetlla i que siguin pirotècnies de llum i poc soroll. També que es llencin lluny d'habitatges, persones i animals, mantenint la distància amb zones boscoses. L'elevat risc d'incendi que hi ha aquests dies obliga a tenir molta més cura en aquest sentit.

La pirotècnia afecta animals domèstics i salvatges, com ara gossos, gats o ocells, que poden patir tremolors o taquicàrdia. També pateixen els seus efectes persones que tenen autisme, discapacitat auditiva o amb problemes de cor. Per això ja són diversos els municipis que es plantegen regular aquest àmbit.

La regidora d'Igualtat i Drets Socials, Helena Rubio, apunta que s'estan mantenint reunions amb altres administracions per aquest assumpte. La idea és que es puguin fer aportacions comunes «per millorar la futura ordenança des del punt de vista jurídic».