Controls al carrer Monturiol de Calafell.

Calafell encara el repte de canviar l'oci nocturn: «més saludable i per a un públic més adult»

L'Ajuntament vol evitar que la reobertura suposi el retorn d'actituds incíviques, baralles o sorolls | El sector comparteix els objectius, però es mostra reticent a tancar més aviat

L’Ajuntament de Calafell creu que ha arribat el moment d’encarar la remodelació de l’oci nocturn. El govern que encapçala Ramon Ferré ja va anunciar a principis del 2020 la redacció d’un pla per buscar un model «més saludable i respectuós». Per això volia comptar amb la complicitat del sector.

L’arribada de la pandèmia del coronavirus, però, va deixar el pla en ‘standy-by’. Després d’un any i mig amb l’oci nocturn tancat, des del consistori es mostren disposats a entomar el repte ara, coincidint amb la seva reobertura. L’objectiu és reinventar el sector, rebutjant el model que ha estat hegemònic durant dècades.

Fugir del model dels últims anys

«Volem fugir de tot el que teníem fins ara, coses com vendre alcohol fora de la llei, que acabava fomentant els botellots. Aquell oci nocturn que tancava a altes hores de la matinada i provocava incidents s’està acabant a Calafell». Així de clar s’expressava l’alcalde, Ramon Ferré, en una entrevista recent concedida a TarragonaDigital.

El batlle assegura que, en consonància amb el sector, es vol virar cap a una proposta més adaptada al turisme familiar que busca el municipi. Com a exemple cita el Pica-tasta que es va fer el setembre al carrer Monturiol, lloc on es concentren els establiments d’oci nocturn. Són iniciatives «per buscar un públic més adult, amb terrasses al carrer i controls d’accés».

Per Ferré, diversos dels canvis que s’han introduït per la pandèmia «ja es quedaran» i posa molt d'èmfasis en buscar un canvi d’horaris. La intenció és que els establiments tanquin més aviat. L’alcalde està segur que el sector veu «amb bons ulls» aquesta aposta, perquè «tenen menys problemes, tot i que potser no guanyen tant».

Els joves han fet botellón a la platja i han entrat als llits elàstics
Els botellots a la platja s'han agreujat els últims mesos. | Blog de Segur de Calafell

El sector, expectant

Des de l’associació Calafell Nit, que engloba diversos dels locals de l’oci nocturn, es mostren expectants davant l’anunci del consistori. El seu portaveu, Kildo Casals, explica a aquest diari que per ara hi ha hagut poques reunions per tractar el tema, i no s’ha entrat massa en matèria. «Ara acabem de reobrir i està sent molt complicat, potser després de la Castanyada o de Nadal comencem a treballar en el tema», ha apuntat.

Tot i que Casals admet que és necessari «un control més gran del carrer», no es mostra tant d’acord amb la proposta de tancar més aviat. «La gent vol fer el de sempre, anar a sopar i després sortir de festa, i això no ho tocarem», assegura. Pel que fa als botellots al carrer, un dels problemes que s’han agreujat amb la pandèmia, el portaveu de l’associació assegura que «no marxaran».

Des de Calafell Nit lamenten que el sector encara té l’aforament reduït al 70% i que han de fer «de policies» per controlar que els clients tenen el certificat de vacunació. «Hi ha molts joves que no s’han vacunat i quan els dius que no poden entrar, no sempre s’ho prenen bé», apunta el seu portaveu.

Calafell concentra al voltant del carrer Monturiol la principal zona d’oci nocturn del Baix Penedès. Aquest fet, que suposa un reclam per atraure visitants d’altres indrets, també ha generat problemes de baralles o sorolls al carrer. L’Ajuntament vol que la reobertura dels establiments no signifiqui el retorn d’aquestes situacions.