La plaça del Mil·lenari de Calafell.

«O plaça, o platja»: Calafell estudia eliminar la plaça del Mil·lenari per recuperar la platja

L'Ajuntament té sobre la taula el projecte, que compta amb el vistiplau de Costes

El concepte de la desconstrucció ha agafat molta força els últims anys en el context creixent de regressió del litoral català. Un debat delicat que requereix valentia per part de les administracions per eliminar construccions urbanístiques que han tingut efectes negatius a la costa.

Calafell podria ser un dels municipis que agafi el lideratge en aquest aspecte. L'Ajuntament estudia eliminar la plaça del Mil·lenari, situada al Passeig Marítim de Segur, amb l'objectiu de recuperar la platja. Està situada en un dels trams on la regressió és més evident i, segons apunten alguns experts, això no és una casualitat. 

«Risc de col·lapse»

«És un punt crític de la façana marítima de Calafell», afirma el doctor en geologia i geografia, Xisco Roig. Aquest dimecres 15 de desembre ha presentat un informe de gestió del litoral calafellenc, en un acte celebrat al Centre Cívic Montse Civit. Roig assegura que l'erosió que provoca el mar en aquest punt fa que la plaça tingui «un cert risc de col·lapse amb el temps».

Per això pensa que el millor que es podria fer seria eliminar-la, «ja que és un element infrautilitzat». És un punt de vista que comparteix l'Ajuntament de Calafell. El regidor d'Ecologia Urbana, Aron Marcos, ho resumeix dient que, en aquest punt, la disjuntiva és clara: «o platja, o plaça».

«Ara mateix no tenim platja», afegeix Marcos, que remarca que l'estratègia d'abocar-hi sorra periòdicament no ha servit de res. Per això, a l'acte d'aquest dimecres, el regidor ha afirmat que el projecte d'enderroc de la plaça «està sobre la taula». «El Ministeri ho veu amb bons ulls i ja ens ha preguntat quan ho volem fer», assegura Marcos.

Tot i això, la complexitat d'una actuació com aquesta fa que el projecte no es pugui fer d'avui per demà. «Cal elaborar-lo bé, amb participació de la gent i mirant bé com fer-lo», explica el regidor. Marcos comparteix el diagnòstic que aquest és un espai «de pas que està infrautilitzat», amb la qual cosa es podria fer la reestructuració.   

La desconstrucció d'elements urbanístics ja s'ha començat a fer amb l'eliminació de dos espigons que estaven mig submergits al costat del port. Un d'ells ja s'ha tret i l'altra es retirarà aviat.