Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Disseny de la boia que filtra l'aigua

Calafell instal·larà boies per netejar el mar de microplàstics

En total hi haurà una vintena d'aquests dispositius al litoral calafellenc | El disseny, obra d'enginyers catalans, s'inspira en el peix manta

Disseny de la boia que filtra l'aigua
El disseny i funcionament de la boia està inspirat en el peix manta. | TarragonaDigital

Calafell instal·larà boies filtradores de microplàstics a les seves aigües aquest estiu. En total seran una vintena d'aquests elements els que es col·locaran a les aigües del municipi calafellenc, segons ha informat aquest dissabte el Diari de Tarragona. El giny, inspirat en el peix manta, està dissenyat per enginyers catalans de l'empresa GPA Seabots, que ja treballen amb diversos ajuntaments de tota Catalunya per desplegar els dispositius en diversos punts de la costa catalana.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Calafell, Aron Marcos, ha explicat que les boies es col·locaran en la mateixa instal·lació de balises que delimiten la zona de bany. Segons Marcos aquests elements, a banda de filtrar l'aigua del mar, també permetran conèixer la procedència dels plàstics i quines són les zones més sensibles. Aquesta anàlisi, segons explica l'empresa GPA Seabots, es farà en col·laboració amb el departament de Ciències del Mar de la Universitat de Barcelona.

Un disseny inspirat en el peix manta

Les boies que s'instal·laran a Calafell tenen un disseny inspirat en el peix manta, que filtren l'aigua per obtenir-ne aliment. El dispositiu funciona submergit en l'aigua i no necessita cap mecanisme de propulsió, ja que es mou aprofitant els corrents marins. Segons l'empresa impulsora, aquests elements poden retenir microplàstics d'entre 1 i 5 mil·límetres. El funcionament de la boia és senzill. En un dels costats hi ha un filtre, elaborat amb resines naturals i amb teixits, que permet l'entrada de les partícules de microplàstic, però no la seva sortida.

Cal destacar que els microplàstics són perjudicials per a les comunitats marines i, de retruc, pels humans, que els ingereixen a través del peix. Segons algunes dades, una persona pot ingerir de mitjana fins a 120.000 partícules de microplàstic cada any.

L'Ajuntament de Calafell licitarà pròximament les boies d'abalisament i demanarà que les boies filtradores d'aigua també es col·loquin en la mateixa operació. El preu de cadascun dels dispositius és d'uns 500 euros, amb la qual cosa el consistori calafellenc invertirà prop de 10.000 euros en aquests mecanismes que es repartiran per tot el litoral del municipi.