Un carrer de Calafell Poble.

Calafell introdueix canvis al nou pla de mobilitat del nucli del Poble per les queixes dels veïns

Es redueixen els carrers que tindran restringit l'accés de vehicles

El nou pla de mobilitat del nucli del Poble de Calafell entrarà en vigor aquest dijous 14 d'abril. Després de les queixes dels veïns —que havien recollit signatures— l'Ajuntament ha introduït diversos canvis al pla previst inicialment. Des del govern local asseguren que les modificacions «ajuden a millorar la proposta sense alterar el model i els objectius inicials».

Aquests objectius són, essencialment, dos. Un d'ells és la pacificació del trànsit, prohibint l'accés de vehicles en alguns carrers i places, tret dels veïns o els transportistes. L'altre objectiu és millorar la seguretat viària en tot el nucli.

El consistori creu que el nou pla manté aquesta línia, per bé que és considerablement menys ambiciós que el primer. Aquell havia rebut el suport dels consells de participació ciutadana, però havia provocat moltes queixes entre veïns i comerciants del nucli. A més de rebutjar algunes de les propostes, lamentaven no haver estat consultats per fer el pla.

«Afinar el pla» amb les aportacions dels veïns i comerciants

Ramon Ferré, alcalde del municipi, ha apuntat que el retard en la finalització de les obres del carrer Jesús ha donat «més marge per al diàleg». Les aportacions «de les persones que viuen o treballen al Poble», afegeix, han servit «per afinar el pla». Ferré es mostra convençut que «tothom s'adonarà dels avantatges de la nova regulació», amb carrers per als veïns, i reduint «la velocitat, els punts negres i girs perillosos».

El primer pla contemplava una restricció més gran d'accés de vehicles al nucli. Carrers com els de Torredembarra, Bisbe Català, Església i Major tenien prohibida la circulació, cosa que ara s'ha rectificat. La restricció sí que es manté a la plaça de Catalunya, el carrer de la Barceloneta i un tram del carrer Principal. 

L'Ajuntament creu que amb aquests canvis «es garanteix l'accés a persones amb mobilitat reduïda a la Plaça Catalunya, sense necessitat d'autorització». També facilita l'accés «a la bossa d'aparcament del carrer Principal». Pel que fa al carrer de Jesús, aquest es deixa obert durant tot el dia a l'alçada de la plaça del Cubano.

D'aquesta manera es permet «un fàcil accés a l'aparcament de la Biblioteca». Sí que es manté la prohibició d'aparcar a tot el carrer. Un altre canvi és que es deixa en el sentit actual de baixada el carrer de Mar, des del carrer de Cal Viola.

La plaça del Camí de Mar, però, es manté tallada al trànsit, «per reforçar la prioritat de vianants i reduir el nombre de semàfors de la cruïlla amb la Rambla Mossèn Jaume Tobella». El pla entra en vigor aquest 14 d'abril coincidint amb la reobertura del carrer de Jesús després de les obres. El control es farà amb càmeres de videovigilància i l'accés estarà semaforitzat.